Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

UDÁLOSTI: Soud zprostil Rittiga a Dvořáka viny (zdroj: ČT24)

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.

Obžaloba tvrdí, že k Rittigovi putovalo přes karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky, kterou firma Neograph vyrobila pro dopravní podnik. Podle státního zástupce Dvořák nezákonně obešel výběrové řízení a přidělil zakázku Neographu.

Senát pražského městského soudu ale v pátek dospěl k závěru, že nedošlo k trestnému činu. „Dokazováním nebylo zjištěno, že by inženýr Dvořák zjednal Neographu výhodnější podmínky na úkor ostatních,“ konstatoval soudce Petr Hovorka. Protiprávní z jeho pohledu nebyla ani sedmnáctihaléřová provize. „Další nakládání s finančními prostředky tak nemůže být považováno za snahu zastřít původ těchto prostředků, a tedy za legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ uvedl soudce.

Žalobce pro Dvořáka žádal šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilionový peněžitý trest. Pro Rittiga chtěl čtyři roky za mřížemi a čtyřmilionový trest. Dalším devíti obžalovaným navrhoval tresty v rozmezí od tří do sedmi let vězení a od dvou do tří milionů korun.

Ani nový posudek neprokázal, že by DPP vznikla škoda

Soudce Hovorka v novém hlavním líčení doplnil dokazování opětovným výslechem některých svědků a také znaleckým posudkem ústavu Equita Consulting, na který se při odůvodnění pátečního verdiktu opakovaně odvolával. Znalci v něm napsali, že cenu dodávaných jízdenek nelze považovat za nepřiměřenou. Podle soudce se tak nepodařilo prokázat, že dopravnímu podniku vznikla škoda, jak tvrdila obžaloba.

„Obžaloba se rozsypala jak domeček z karet,“ komentoval rozhodnutí soudu advokát obžalované Karolíny Babákové Oldřich Chudoba. „Toto rozhodnutí je podloženo velmi kvalitními závěry znaleckého posudku,“ dodal Rittigův obhájce Vlastimil Rampula.

Žalobce Adam Borgula se na místě odvolal. „Mám určité zákonné povinnosti, které plním,“ prohlásil. Případem se nyní bude muset znovu zabývat vrchní soud. Může buď potvrdit osvobození, nebo kauzu vrátit ke třetímu projednání. Sám uznat obžalované vinnými a rozhodnout o jejich trestech nemůže.

Od začátku kauzy uběhlo 13 let

Počátky případu, který se týká zejména možného vyvádění peněz z dopravního podniku prostřednictvím papírových jízdenek, sahají do roku 2007. Tehdy se podle svědectví Vladimíra Sitty, bývalého generálního ředitele tiskárny Neograph, zrodil z iniciativy společníka firmy Jana Janků plán na získání lukrativní zakázky od městské firmy. Podmínkou bylo angažovat jako prostředníka obchodu společnost Cokeville Assets (CA), která měla nejasnou vlastnickou strukturu a sídlila na Britských Panenských ostrovech. Vypsání veřejné zakázky měli obžalovaní obejít účelovým označením jízdenek za ceniny.

Neograph využil toho, že se začal používat utajovaný ochranný prvek, odváděl podle médií z každé jízdenky firmě Cokeville Assets 17 haléřů (DPP v roce 2011 za část dodávky platil 37 haléřů za kus). Obchod začal fungovat v roce 2008, o dva roky později pak obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší upozornil policii na podezřelé okolnosti a zmínil i to, že peníze pro CA končí u pražského podnikatele Iva Rittiga.

V médiích se informace o podezřelé zakázce objevily v listopadu 2011, kdy o nich informovala mimo jiné Česká televize s odkazem na Sittu mladšího. To, že je výroba jízdenek pro pražský dopravní podnik „dvojnásobně předražená“, potvrdil v té době Sitta starší. V prosinci 2011 DPP a Neograph smlouvu ukončily, média tehdy spekulovala o tom, že zveřejnění kauzy a ukončení smlouvy je zřejmě důsledkem sporů mezi Sittou starším a Janků.

Mezi prvními obviněnými byl Dvořák, lobbista Rittig přibyl později

V říjnu 2013 padla v kauze kolem údajně předražených jízdenek první obvinění, a to z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Mezi obviněnými byli Dvořák, Janků, Kmeť i Štika. V únoru 2014 pak policie kvůli jízdenkám obvinila také Iva Rittiga. Počet obviněných postupně rostl, před soudem nakonec vedle Dvořáka a Rittiga stanulo v říjnu 2018 dalších 15 spoluobžalovaných, kromě zakázky na papírové jízdenky se případ rozrostl o zajištění prodeje jízdenek (místa zejména ve stanicích metra) a SMS jízdenky.

Loni v květnu soud všech 17 obviněných v kauze zbavil obžaloby. Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek trestným činem. Státní zástupce se proti osvobození všech 17 obžalovaných odvolal. Pražský vrchní soud v červnu potvrdil zprošťující verdikt jen u pěti obviněných. Větev Neographu vrátil k dalšímu dokazování, přičemž uvedl, že Neograph byl jednoznačně tunelován a že nešlo o provizi. U Kmetě a Janků se podle odvolacího senátu trestná činnost prokázala a u Dvořáka a Štiky byl zprošťující rozsudek předčasný.

Rittig žaloval vydavatelství za to, že jej s kauzou spojovalo

Ivo Rittig, který je v médiích označován za hlavní postavu v pozadí kauzy, se spojování s případem bránil u soudu. V červnu 2018 ale pražský vrchní soud potvrdil, že Nadační fond proti korupci nemusí stahovat z webu tiskové zprávy, které Rittiga pojí s kauzou předražených jízdenek.

Loni v březnu pak Rittig sám stáhl žalobu, kterou podal v roce 2012 kvůli článkům deníku Blesk a v níž se po vydavatelství Czech News Center (CNC) domáhal omluvy a milionu korun za zprávy, které ho spojovaly s případem jízdenek pro pražský dopravní podnik. Rittigův právník nedávno u soudu odmítl, že by měl jeho klient cokoliv společného s platbami, které posílal DPP do papírny Neograph za jízdenky, a popřel také to, že by k Rittigovi putovaly z Neographu peníze přes karibskou firmu.

Byla to éra kmotrů, říká o počátcích kauzy jízdenek Marek Wollner (zdroj: ČT24)