Síň pro Rittiga. Soud otevřel případ jízdenek pražského dopravního podniku

Pražský městský soud začal řešit rozsáhlou kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP), v níž čelí obžalobě sedmnáct lidí včetně bývalého ředitele firmy Martina Dvořáka nebo lobbisty Ivo Rittiga. Pro hlavní líčení vyčlenil největší jednací místnost a prozatím 43 jednacích dní.

Bývalý ředitel podniku Martin Dvořák označil při svém příchodu proces za divadlo, vinu odmítá. Zdůraznil, že jeho působení v jakékoli funkci bylo úspěšné. „Nikdy se mi nestalo, že bych manažersky neuspěl. Ten příběh, který se odehrává v posledních sedmi letech, proto považuji za naprosto neuvěřitelný a skandální,“ řekl u soudu.

Svou výpověď zahájil promítáním grafů s hospodářskými výsledky DPP ze své éry, které okomentoval jako prokazatelné ekonomické úspěchy. Celou prezentaci nazval „Vnímání a pravda“. „Mediální bubliny vytvořily dojem, že co se udělalo za Pavla Béma, bylo špatně,“ připomněl Dvořák někdejšího pražského primátora.

„Když jsem četl obžalobu, měl jsem dojem, že si státní zástupce dělá legraci. Nedokážu pochopit, že některé věty dokáže pronášet navzdory tomu, že spis obsahuje jasné důkazy o tom, že ten příběh byl jinak,“ podotkl Dvořák u soudu. Předseda soudního senátu Petr Hovorka ho později napomenul, aby na žalobce slovně neútočil. Martin Dvořák chtěl státního zástupce konfrontovat ještě na chodbě. „Pojďte udělat veřejný soud. Klidně pojďte, ať víte, jaká míra fabulací a lží je v této republice možná,“ říkal mu.

V Událostech, komentářích poté dodal, že náklady na jízdenky v jeho éře zlevnily. „Když srovnáte celkové náklady na jízdní doklady dopravního podniku v roce 2005 a v roce 2010, tak klesly o 52 procent. Je zvláštní, že to nikdo nezmiňuje,“ řekl. Zároveň odmítl, že by byla za jeho působení vypisována výběrová řízení na míru, nebo dokonce zadávány zakázky bez soutěží.

UDÁLOSTI: Soud začal řešit zakázky kolem pražského dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Dvořákova výpověď bude pokračovat ve středu. Po něm chce dát soud prostor někdejšímu ekonomickému náměstkovi DPP Ivo Štikovi a bývalému šéfovi služeb podniku Tomáši Petanovi. Na Rittiga, který čelí obvinění z praní špinavých peněz, se dostane nejdříve příští týden.

Z ostatních 16 obžalovaných jich na úterní jednání dorazilo osm včetně lobbisty Ivo Rittiga. Ten případ přirovnal ke kauze Oleo Chemical, kde byl osvobozen. „Obžaloba je totální nesmysl. Vyjádřím se až po soudu, ale myslím, že je to stejný příběh,“ uvedl. Ostatní obžalovaní se soudu omluvili a dali souhlas s konáním procesu v jejich nepřítomnosti.

Události, komentáře: Spletitý příběh pražských dopravních zakázek (zdroj: ČT24)

Drobné z každé jízdenky

Případ má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které dopravní podnik uzavřel v roce 2008 v souvislosti se zajištěním prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun. Peníze údajně částečně skončily u Rittiga a Dvořáka. Oba muži to odmítají. 

Soudce Petr Hovorka se chce případu věnovat dva říjnové týdny a potom v termínech od prosince až do konce března. „První dva týdny předseda senátu vyhradil na výslechy obžalovaných. Těžko se dá odhadnout, jak dlouho který potrvá. Svědky bude vyslýchat poté,“ popsala mluvčí soudu.

Obžaloba pro exšéfa DPP Dvořáka

Obžaloba viní v první větvi tři bývalé zaměstnance DPP: generálního ředitele Dvořáka, ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb podniku Tomáše Petanu. S nimi se budou z podezření na zpronevěru a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky zpovídat jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc, Jan Janků z papírny Neograph a Peter Kmeť za karibskou firmu Cokeville Assets. Obviněni byli původně i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale mezitím zemřeli.

Dozorující státní zástupce Adam Borgula tvrdí, že Dvořák po dohodě se Švarcem stanovil u zakázky na prodej jízdenek neopodstatněné, neobjektivní a diskriminující podmínky tak, aby zakázku získal Cross Point, a to „za účelem obohacení nejméně Ing. Martina Dvořáka a Ivo Rittiga“. Obdobně prý zmanipuloval zakázku na elektronickou jízdenku ve prospěch společnosti Crowsnest.

Ohledně tisku jízdenek prý Dvořák společně se Štikou, po dohodě s Janků a na návrh Kmetě, účelově označili jízdenky jako ceninu, což jim umožnilo obejít vyhlášení otevřené soutěže a přidělit zakázku Neographu.

Na počátku poukázal na možné nedostatky v zakázkách dopravního podniku Nadační fond proti korupci. Jeho ředitel Karel Škácha nyní řekl v Událostech, komentářích, že tak učinil poté, co dostal výpisy z bankovních účtů a další důkazy. „Je svědecká výpověď, která tvrdí, že ještě než nastoupil pan Dvořák, ve zmíněné tiskárně se to vědělo, těšili se na to a hovořili o tom, že bude připraven obchod pro ně,“ poznamenal.

Skupina kolem Rittiga

V druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti lobbista Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr i jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Na lavici obžalovaných usednou také Petr Michal, Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, Dvořákova matka Marie a advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem.

Skupině stíhané za zjednání výhody a za zpronevěru hrozí pět až deset let odnětí svobody. Lidem obviněným z praní peněz může soud uložit maximálně osm let vězení, což se týká i ředitele služeb DPP Petany, kterého obžaloba viní z pletich při veřejné soutěži.

Vedle spolupracujícího obviněného Kubisky, který se dříve přiznal i v příbuzné kauze vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, bude ke klíčovým svědkům obžaloby patřit někdejší obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší. Soudy ho minulý týden pravomocně zprostily viny z tunelování papírny, přičemž muž své stíhání označil za mstu lidí kolem Rittiga.