Prezident se odvolal proti čtvrtmilionové pokutě pro Bartíka za jeho výroky o Zemanově údajné rakovině

Miloš Zeman se prostřednictvím svého advokáta Marka Nespaly odvolal proti rozsudku brněnského městského soudu, který rozhodoval ve sporu prezidenta a bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka. Bartík se podle rozsudku musí omluvit prezidentovi za výroky, že má Zeman rakovinu, musí mu také zaplatit 250 tisíc korun. Zeman ale požadoval omluvu a pět milionů. Odvolá se i Bartík.

Soud ve věci rozhodl 11. září, rozsudek ale nebyl pravomocný, obě strany si tehdy ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Soudce Radek Malenovský v rozsudku uvedl, že Bartík musí zaslat prezidentovi doporučený dopis ve znění, že se omlouvá Zemanovi za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace. Zaplatit by také měl 250 tisíc korun a náklady řízení.

„Podávali jsme odvolání do výroku, který se týká výše satisfakce za nemateriální újmu,“ uvedl Nespala. Prezident chtěl po Bartíkovi pět milionů korun, Nespala uvedl, že to se nezměnilo.

Proti rozsudku se odvolá i Bartík. ČTK v pátek řekl, že jeho právník odvolání podá pravděpodobně v pondělí. Spor se tak dostane ke Krajskému soudu v Brně.

Bartík podle soudce zasáhl do Zemanova práva na důstojnost

„Soud dospěl k závěru, že informace byla smyšlená. Šlo o arogantní vniknutí do intimní sféry soukromého života žalobce,“ vysvětlil tehdy rozhodnutí soudce Radek Malenovský. Podle něj žalovaný zasáhl do práva žalobce na lidskou důstojnost.

„Je zakázáno vystavit člověka jednání, které zpochybňuje jeho kvalitu jako člověka bez ohledu na jeho společenský status,“ uvedl. Podle něj to mohlo zasáhnout i Zemanův profesní život, když se kvůli informaci mohla snížit šance na jeho zvolení.

Bývalý brněnský radní Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal, že má Zeman rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Zdůvodnil to tím, že lidé mají právo vědět, jak na tom Zeman je. Později informace z webu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní odezvu. Zeman byl v té době prezidentem, mandát ve volbách obhájil.