Bývalý brněnský radní Bartík se musí omluvit za své výroky o Zemanovi. Napsal, že prezident má rakovinu

Exradní Brna-středu Svatopluk Bartík (dříve Žít Brno) se musí omluvit prezidentovi za výroky, že má prezident Miloš Zeman rakovinu. Rozhodl o tom Městský soud v Brně, Bartíkovi vyměřil i peněžitý trest. Žalovala jej prezidentská kancelář, žádala omluvu a pět milionů korun. Bartík o Zemanově údajné rakovině psal na sociální síti před prezidentskými volbami. Zeman v nich nakonec obhájil mandát.

„Soud dospěl k závěru, že informace byla smyšlená. Šlo o arogantní vniknutí do intimní sféry soukromého života žalobce,“ uvedl soudce Radek Malenovský. Podle něj žalovaný zasáhl do práva žalobce na lidskou důstojnost.

„Je zakázáno vystavit člověka jednání, které zpochybňuje jeho kvalitu jako člověka bez ohledu na jeho společenský status,“ řekl. Podle něj to mohlo zasáhnout i Zemanův profesní život, když se kvůli informaci mohla snížit šance na jeho zvolení.

Bartík tak musí do tří dnů zaslat Zemanovi doporučený dopis ve znění, že se omlouvá za újmu způsobenou na prezidentově důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí způsobenou tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace. Kromě toho musí žalobci zaplatit 250 tisíc korun, uhradit musí i náklady řízení. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požadovala po Bartíkovi omluvu a pět milionů korun.

Podle Zemanova advokáta šlo o „projekt politického podnikatele“

Marek Nespala, který zastupuje prezidenta Zemana, v závěrečné řeči uvedl, že Bartík chtěl oznámením nahnat politické body. „Učinil to s předchozím rozmyslem a ve zlém a přímém úmyslu. Byl to projekt politického podnikatele, který prostě nevyšel. Rakovina byla v celém rozsahu vyvrácena,“ uvedl Nespala.

Bartíkův advokát v závěrečné řeči řekl, že cílem nebylo někomu ublížit, ale informovat o situaci. Bartík uvedl, že je přesvědčený, že je ve veřejném zájmu znát zdravotní stav člověka, který kandiduje do nejvyšší ústavní funkce i do funkce vrchního velitele ozbrojených sil.

„U řady profesí, začněme třeba profesionálním řidičem náklaďáku, musí zaměstnavatel předem zjistit nejen odbornou a jinou způsobilost uchazeče, ale i jeho způsobilost zdravotní, pokud by takový zaměstnanec mohl svou prací ohrozit veřejnou bezpečnost či jiné veřejné chráněné zájmy,“ uvedl Bartík. Podle něj jsou zaměstnavatelem prezidentů od roku 2012 i občané České republiky skrze přímou volbu.

Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal, že má Zeman rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Zdůvodnil to tím, že lidé mají právo vědět, jak na tom Zeman je. Později informace z webu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní odezvu. Zeman byl v té době prezidentem, mandát ve volbách obhájil.