Omluvil se za formu, za informací si ale stojí. Soud řeší Bartíkův výrok o údajné Zemanově rakovině

Na neurčito odročil Městský soud v Brně ve středu jednání v žalobě prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Ten před dvěma lety před volbami na internet napsal, že má prezident Miloš Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení o Zemanově rakovině odmítl.

Kancelář prezidenta republiky zažalovala Bartíka kvůli ochraně osobnosti a požaduje omluvu a pět milionů korun. Kromě toho podala trestní oznámení, které ale policie už dříve odložila. Soud se ve středu spor neúspěšně snažil vyřešit smírem. Bartík se omluvil za formu sdělení, za samotnou informací si ale stojí. Jako obžalovaného ho soud vyzve k složení zálohy na znalce v oboru zdravotnictví a onkologie.

Bartík je podle Zemanova obhájce „recidivista v oblasti fake news“

Soudce Radek Malenovský ještě před přednesením žaloby projednal s oběma stranami možnost smíru. Z rozpravy vyplynulo, že kdyby žalobce upustil od peněžní satisfakce a přijal smír v rozsahu omluvy, strana žalovaného by to zvážila. Zemanův obhájce Marek Nespala po telefonickém rozhovoru s Hradem navrhl snížit odškodné z pěti na čtyři miliony korun, ale pouze v případě smíru.

„Omluva prostě nestačí. Je to recidivista v oblasti fake news a asi si zde vsadil na to, že volby dopadnou jinak. Můj klient je rozhodnutý vysoudit pro veřejně prospěšné účely co nejvyšší částku,“ uvedl Nespala. To je pro Bartíka však stále nepřijatelné.

Brněnský politik se u soudu omluvil za způsob zveřejnění informací o údajné Zemanově nemoci, za tvrzení samotné ale omluva nepadla. „Uvědomuju si, že forma nebyla z hlediska důstojnosti a lidskosti zcela v pořádku, mrzí mě to a omlouvám se. Nikoliv však za informaci samotnou,“ uvedl Bartík.

Podle Nespaly je to sice vstřícný krok, ve věci ale nejde o formu, nýbrž o obsah. Informaci označil za lživou a dehonestující. Bartík stále nechce odtajnit zdroj, ze kterého informace čerpal. Podle Nespaly ale není Bartík novinář, a nemá tak právo na ochranu zdroje. 

„Je to maximálně důvěryhodný zdroj, vyplývá to z jeho funkce a práce. Myslím si ale, že podle rozhodování soudce bude pro jednu nebo druhou stranu jednoduché vyhrát, nebo prohrát,“ řekl Bartík. Peníze za znalce uhradí, a proto podle něj bude moct prezident předstoupit před lékaře a projít vyšetřením, podle kterého se potom ukáže pravda.

Policie kauzu loni v prosinci odložila

V úterý napsal žalovaný brněnský politik na Facebook žádost o podporu a kvůli žalované částce založil transparentní účet. „U soudu se Zemanem nebudu obhajovat jen svoje právo, ale i právo kohokoliv jiného na to, abychom před volbami mohli znát, jak je na tom skutečně člověk, který se u voličů v přímé volbě uchází o nejodpovědnější pracovní pozici v tomto státě,“ napsal Bartík. 

Advokát Nespala novinářům ještě před začátkem soudu řekl, že „věštba“ mluvila o tom, že měl prezident zemřít do tří až sedmi měsíců, což se nestalo. Proto předpokládá, že Bartík za tvrzení, u kterého neuvedl zdroj, dostane trest. Případná vysouzená částka by podle Nespaly posloužila na dobročinné účely.

Soud obdržel žalobu v listopadu 2017. Věc ale na žádost Hradu přerušil, dokud se nevyřeší trestní oznámení pro podezření z pomluvy. Policie věc loni v prosinci odložila. Prezidentská kancelář si na to neúspěšně stěžovala u dozorujícího státního zástupce. Na prezidentův podnět podal proti rozhodnutí státního zástupce stížnost k Nejvyššímu soudu bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Nejvyšší soud ale stížnost zamítl jako nepřípustnou.

Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal, že má Zeman rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Tehdy to zdůvodnil tím, že mají lidé právo vědět, jak na tom Zeman je. Později informace z internetu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu na Zemana i na svoji osobu. Zeman byl v té době prezidentem a ve volbách obhájil mandát.