Hrad neuspěl se žalobou na Mafru kvůli článku o těžbě kamene v lánské oboře

Kancelář prezidenta republiky neuspěla se žalobou na vydavatelství Mafra kvůli článku o těžbě kamene v lánské oboře. Žalobu, ve které Hrad požadoval omluvu, v pátek nepravomocně zamítl Obvodní soud pro Prahu 5. Informaci potvrdila České televizi mluvčí soudu Markéta Fikoczková. Kancelář prezidenta republiky nebyla podle soudu oprávněna v případu podat žalobu. Hrad musí vydavatelství také zaplatit náklady řízení.

„Žaloba byla zamítnuta. Kancelář prezidenta republiky nebyla aktivně legitimována k podání žaloby v případu,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková s tím, že prezidentská kancelář musí vydavatelství Mafra zároveň zaplatit náklady řízení.

Kdo přesně by tak mohl žalobu podat, nechtěla mluvčí specifikovat. „Pro bližší informace si počkejte na podrobné vypracování rozsudku,“ sdělila Fikoczková.

Kámen měl být podle článku prodán výrazně pod cenou

Případ se týká článku, který deník Mladá Fronta DNES (MF Dnes) vydal v říjnu 2018. V něm tehdy uvedl, že ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák prodal 17 tisíc metrů krychlových kamene vytěžených v Lánech firmě Energie stavební a báňská. Tuto společnost i Baláka policie od roku 2017 stíhá. Podle kriminalistů manipulovali stamilionové zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže Klíčava.

Firma má podle deníku k Balákovi blízko, sponzorovala basketbalový klub ve Strakonicích, jemuž v minulosti šéfoval. Baláka do funkce dosadil kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Po policejním obvinění ho ve funkci nechal s odůvodněním, že respektuje presumpci neviny.

Kámen nebyl opracovaný, cena proto byla nižší, uvedl Mynář

Deník uvedl, že kámen byl prodán za výrazně nižší cenu, než je obvyklé, a to 117 korun za kubický metr, přičemž stejné množství kamene špatné kvality se běžně prodává za 400 korun. Zároveň napsal, že Lesní správa Lány usiluje o zřízení téměř pětihektarového lomu v oboře.

Kancléř Mynář ale tyto informace odmítl a obvinil deník MF Dnes z účelového a lživého pokusu poškodit Kancelář prezidenta republiky. Cena 117 korun je podle něj za prodej masivu. Firma musí následně zajistit odstřel kamene či jeho rozdrcení, zatímco za 400 korun se prodává již natěžený kámen. Povolení těžit kámen v Lánech bylo podle něj uděleno již v minulosti v souvislosti se sanací nádrže Klíčava.

Mynář tak následně v listopadu 2018 oznámil, že se bude Kancelář prezidenta republiky domáhat žalobou po vydavatelství omluvy. Tu nyní nepravomocně po dvou letech zamítl soud.

Mafra patří do koncernu Agrofert. Jeho majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), v únoru 2017 ho převedl do svěřenských fondů. Podle závěrečného znění auditu, který poslala Evropská komise českým úřadům koncem listopadu 2019, ale Babiš Agrofert nadále ovládá, čímž podle Komise porušuje české i evropské předpisy o střetu zájmů. Premiér podobnou interpretaci odmítá.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.