Státní zastupitelství zrušilo stíhání šéfa lánské lesní správy a dalších v kauze těžby kamene

Události: NSZ zasáhlo v kauze ředitele lesní správy v Lánech (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání tří lidí obviněných v kauze těžby kamene v lánské oboře. České televizi to řekla dozorující státní zástupkyně Denisa Sotáková z pražského vrchního zastupitelství. NSZ vyhovělo stížnostem proti obvinění. Policie má podle něj o věci rozhodnout znovu. Mezi obviněnými byl i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

Policisté tvrdili, že obvinění způsobili škodu nejméně za 1,35 milionu korun tím, že nechali vytěžit a odvézt více kamene, než oficiálně vykázali. Podle kriminalistů šlo o zpronevěru, za kterou by v případě odsouzení hrozilo dva až osm let vězení. 

Nejvyšší státní zastupitelství ale trestní stíhání tří lidí včetně ředitele lánské lesní správy zrušilo. Mluvčí NSZ Petr Malý uvedl, že podle žalobců neodpovídaly popis skutku a právní kvalifikace skutkovým zjištěním. „Policejní orgán nesprávně popsal skutek a zvolil nesprávnou právní kvalifikaci, která neodpovídala skutkovým zjištěním. (…) Po vyhodnocení všech relevantních skutečností tak bude muset policejní orgán ve věci znovu rozhodnout,“ uvedl mluvčí. Obvinění padlo letos na jaře.

Podle dozorující státní zástupkyně Denisy Sotákové znamená rozhodnutí nadřízeného zastupitelství, že „usnesení policejního orgánu, Národní centrály proti organizovanému zločinu, kterým bylo zahájeno trestní stíhání obviněných, bylo (…) zrušeno“.

Zrušení usnesení v tomto případě podle státního zastupitelství neznamená, že se trestný čin nestal. Kriminalisté musí jednání Baláka a dalších dvou lidí znovu přezkoumat a případně překvalifikovat na jiný trestný čin. „V budoucnu není vyloučeno, že trestní stíhání bude znovu zahájeno, pokud k tomu shledá policejní orgán podmínky,“ vysvětluje Malý.

Miloš Balák řekl, že rozhodnutí NSZ vnímá „jako věc, kterou jsem předpokládal, že musí přijít, protože od začátku tvrdím svoji nevinu“. Pražský hrad rozhodnutí NSZ uvítal. Podle právníka Kanceláře prezidenta republiky Marka Nespaly byla od počátku chyba právě v právní kvalifikaci trestného činu zpronevěry.

Server Aktuálně.cz po zahájení trestního stíhání v souvislosti s těžbou napsal, že policie své tvrzení, že nechali obvinění vytěžit více kamene, než vykázali, opřela mimo jiné o znalecké posudky. 

Zatímco případ těžby kamene se teď po zásahu NSZ vrací zpět k policii, kauza veřejné zakázky k opravě nádrže Klíčov už je u soudu. Dvě fyzické a jedna právnická osoba čelí obžalobě kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u nádrže. Kladenský okresní soud zatím nenařídil hlavní líčení. Mluvčí NSZ Malý ujistil, že aktuální rozhodnutí ke kauze těžby nemá na případ veřejné zakázky vliv.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář loni v souvislosti s návrhem na obžalobu stíhaných uvedl, že chce ctít presumpci neviny a svého podřízeného Baláka neodvolá. Balák sám argumentuje obdobně, odstoupit se nechystá. „Nevím proč, když jsem nic neudělal,“ podotkl. Lesní správa Lány se stará téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též lánská obora.