Raná péče funguje i v době koronaviru. Letos oslaví třicáté výročí existence

Týden rané péče (zdroj: ČT24)

Začal 13. ročník osvětové kampaně Týden rané péče. Letos se kvůli aktuálním omezením přesunula především do on-line prostoru. Stejně tak jako činnost jednotlivých poboček Společností pro ranou péči. Cílem kampaně je informovat o životě rodin vychovávajících dítě s postižením a jak jim poskytované služby pomáhají. Akce potrvá do 8. listopadu.

Kvůli opatřením proti šíření covidu-19 musela svou práci změnit například brněnská pobočka Společnosti pro ranou péči, která podporuje rodiny s dítětem se zrakovým postižením. Přímý kontakt s rodinami teď převážně nahrazují on-line konzultace.

Například Kristýna Škaroupková se teď zdraví s rodinami, o které se stará, přes obrazovku počítače. Pomáhá dětem do sedmi let se zrakovým postižením. „Chybí tam takové to napojení na rodinu. To, že si můžeme sednout a osobně si popovídat. Přes ten on-line je to přece jenom náročnější,“ popsala poradkyně.

Složitější je letos i získávání podpory

Část služby pokryje kraj, ale až čtyřicet procent zdrojů je od firemních nebo individuálních dárců. „Situace je, jaká je. Snažíme se být kreativní a získávat prostředky tím, že nabízíme i různé dobročinné produkty,“ řekla manažerka Společnosti pro ranou péči Brno Irena Jelínková. Letos je to například kalendář, který je i připomínkou, že v roce 2020 slaví raná péče třicet let.

Za tu dobu se brněnská pobočka rozšířila kromě Jihomoravského kraje i do Zlínského a na Vysočinu. „Dnes máme 160 klientů a 13 zaměstnanců. V loňském roce se nám podařilo uspokojit všechny žadatele, kteří nás oslovili o službu. To je také takový cíl naší práce, aby všichni rodiče, kteří požádají o ranou péči, byli přijati do služby a naši podporu dostali,“ řekla ředitelka pobočky Společnosti pro ranou péči Brno Karla Němcová.

Letos má brněnská raná péče pětačtyřicet nových žadatelů a na konci roku tak hrozí, že už bude mít naplněný pořadník na službu.

Letošní 13. ročník osvětové kampaně Týden rané péče chce mimo jiné rozšířit povědomí o sociální službě raná péče a ukázat, že podporuje rodinu jako systém, pracuje se všemi jejími členy, napomáhá hledat vnitřní i vnější zdroje a propojuje formální i neformální pomoc. Konkrétní program v jednotlivých regionech je k dispozici na webu www.tydenranepece.cz