Do měsíce budou tisíce mrtvých. Velkou vinu za stav nesou nezodpovědní lékaři kritizující opatření, míní přední imunolog

Interview ČT24: Imunolog Václav Hořejší o koronavirové situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Za současnou špatnou koronavirovou situaci v Česku mohou známí lékaři kritizující vládu a její opatření, ale problém je i to, že epidemiologové a další odborníci dostatečně neinformovali vládu o blížící se „katastrofě“. V pořadu Interview ČT24 to řekl přední český imunolog, genetik a adept na cenu Česká hlava Václav Hořejší. Podle něho se situace v Česku má v blízké budoucnosti ještě více zhoršit a počet nakažených, chronicky nemocných i mrtvých do konce roku raketově vzroste.

„Hodně lidí si myslí, že za špatnou koronavirovou situaci v Česku může vláda, ministr zdravotnictví nebo premiér Andrej Babiš. Vždycky jsem si ale říkal, že hodně velkou vinu nesou spíše ti nezodpovědní, populární lékaři, kteří několikrát vystoupili s otevřenými dopisy nebo peticemi kritizujícími vládu za to, že tvrdá opatření vedou k omezení svobod, ekonomickým ztrátám a tak dále,“ řekl v pořadu imunolog.

Podle něho jednání vládních kritiků na podzim výrazně přispělo k vyhrocení nálad ve společnosti a ovlivnilo i rozhodování kabinetu. Ten prý nestihl vývoj koronavirové nákazy v populaci podchytit opatřeními, protože vládu nikdo z imunologů, epidemiologů nebo jiných odpovědných expertů včas nevaroval.

„Babiš řekl, že za ním žádný hygienik s ničím nepřišel, jako tomu bylo před první vlnou. Za ním ale mají přijít ti, kteří jsou odpovědní – epidemiologové, lékaři a lidi, kteří hráli roli v té první vlně, jako třeba Roman Prymula, Rastislav Maďar nebo profesor Ladislav Dušek. Jak je možné, že tito lidé nekřičeli z plných plic, že se blíží katastrofa?“ tvrdí Hořejší.

O to horší podle něho je, že tito odborníci mlčeli v srpnu, kdy za premiérem přišel tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, aby vláda zavedla opatření týkající se nošení roušek a šéf kabinetu Andrej Babiš (ANO) ho následně odmítl. „Tihleti odborníci a epidemiologové tehdy neměli mlčet. Nezáleželo na tom, zdali si pohněvají premiéra, jejich povinnost byla ho o tom informovat,“ dodal imunolog.

Hořejší: Vláda to měla při zavádění opatření těžké

Vědec zároveň vyjádřil pochopení, že vláda to měla při zavádění opatření těžké. Politická situace v Česku je totiž dlouhodobě špatná a společnost rozdělená, řekl Hořejší. Znepokojení v něm vzbuzují prý dezinformace, které kolují po internetu a médiích. Vyjádřil rovněž politování nad tím, že mylné informace šíří i celebrity a populární lidé v české společnosti.

Smutná imunologovi přijde také kauza okolo výměny ministra zdravotnictví. Stávající šéf resortu Roman Prymula (za ANO) byl totiž tento týden přistižen s šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, jak v noci vychází z restaurace na pražském Vyšehradě bez roušky navzdory opatřením. Vládní opozice společně s několika dalšími politiky Prymulovo počínání odsoudila, premiér Babiš následně vyzval ministra k rezignaci a začal hledat jeho možného nástupce.

Faltýnek se v pátek ve sněmovně za setkání s Prymulou omluvil. Řekl, že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se zná. S Prymulou údajně probíral misi vojenských zdravotníků ze Spojených států.

Do konce měsíce bude v Česku několik tisíc mrtvých, na konci roku o dost víc, tvrdí imunolog

„Ta událost je hrozně smutná. Ti lidé si nedali pozor a nevěděli, že když něco musí projednat, tak mají mnoho jiných možností. Proč to neřešili na ministerstvu nebo v jiných neutrálních prostorách? To, že budeme mít nového ministra, mi nevadí. Je to už jedno. Všechna opatření, co jsou teď účinná, se projeví stejně až po čtrnácti dnech nebo třech týdnech,“ popisuje Hořejší.

Do té doby podle něho budou v Česku raketově stoupat počty nakažených, chronicky nemocných i mrtvých. Poté by ale mělo dojít k menšímu zlomu, množství infikovaných prý začne pozvolna klesat. „Nakonec se možná i dočkáme toho, že ta situace bude jako před týdnem. Nový ministr zdravotnictví s tím nemůže nic dělat, ti lidé na JIP jsou už stejně chronicky nemocní a infikovaní,“ dodal Hořejší, který je zároveň zastáncem vládních opatření.

Imunolog v pořadu také řekl, že vrchol krize by měl nastat v době okolo 17. listopadu. „Předpovídám, že do měsíce tu bude několik tisíc mrtvých a do konce roku jich bude ještě o dost víc. Tyhle starosti budeme v té době mít. Jestli někdo v této atmosféře přijde, že ho utlačuje roušková totalita a cítí se nesvobodný, tak to musí být opravdu blázen,“ tvrdí Hořejší.