Roušky budou od středy v širší míře povinné i venku v obcích a městech

Ve všech zastavěných oblastech budou od středy povinné roušky při setkání osob, které nepatří do společné domácnosti a jsou od sebe méně než dva metry. Roušky byly dosud nezbytné převážně v uzavřených prostorech, teď se tak zakrytí nosu a úst ve větší míře rozšíří i na venkovní místa. Také pokud v automobilu cestují lidé z více domácností, tak budou roušky povinné, upřesnil po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

„Ještě nemáme údaje o tom, že by opatření nezabírala, ale je tu poměrně velká pozitivita testů. Chceme zabezpečit, aby křivka byla oploštěna, jsou to doplňková opatření,“ uvedl k nově zavedené povinnosti ministr Prymula. Neměla by podle něj zasáhnout ekonomiku.

„Roušky venku mají význam. Čím je chladnější počasí, tím víc narůstá,“ okomentoval Prymula. Tím, že se na jaře zavedly, se podle něho snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob.

Podle přednosty ústavu epidemiologie Petra Pazdiory z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni je toto širší zavedení povinnosti nosit roušky jednou posledních možnosti, jak zavést další opatření, která nebudou mít ekonomické následky.

Reprodukční číslo v případě koronavirové nákazy je nyní 1,4. Ministr očekává, že by mohlo ještě dojít k dalšímu nárůstu epidemie.

O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. 

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu přitom řekl, že by se mělo rozhodovat už podle počtu testovaných koncem tohoto týdne.

„Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ řekl v pondělí Prymula. Za základní opatření ministr označil uzavření škol a restaurací, sportu a kultury a omezení shromažďování na šest osob. Školy jsou i pro žáky 1. stupně základních škol zavřené do 2. listopadu, další opatření platí do konce nouzového stavu, který je prozatím do 3. listopadu.

„Vycházím z toho, že vláda má více informací a na základě nich se rozhodla rozhodnutí oddálit,“ komentuje epidemiolog Pazdiora. Dříve nebo později k celkovému uzavření společnosti ale podle něj dojde.

Ochrana seniorů

Vláda se podle ministra Prymuly na pondělním jednání zaměřila na problematiku koronaviru a seniorů. „Musíme mířit na ty, kteří jsou teď zranitelní, a to jsou senioři,“ řekl Prymula. Pokud by Česko mělo podle něj postiženou velkou skupinu seniorů, tak i víc z nich bude hospitalizováno a zdravotnický systém tím velice zatíží.

Prymula by chtěl zabezpečit, aby v dotčených zařízeních nedocházelo k nákaze. V domovech seniorů by měly být vyčleněny prostory pro nemocné koronavirem, a stejně tak i potřebný personál. Je téměř jisté, že se bude plošně testovat v těchto zařízeních včetně jejich zaměstnanců.

Vedle oddělení prostor a pečovatelů je podle Prymuly potřeba pravidelně sledovat zdravotní stav klientů zařízení a dodržovat hygienická opatření. Ministerstvo nařídilo vyčlenit prostory domovům už v březnu. Tehdy jim uložilo pro klienty s covidem-19 či v karanténě oddělit desetinu lůžek.

„Zavádět izolační lůžka v těchto zařízeních není možné, nejsou rezervy, ta situace je v republice velmi nepříznivá,“ míní epidemiolog Pazdiora. „Dostáváme se do stavu, kdy doufáme, že ti lidé sice budou infikováni, ale ne v příliš těžkém stavu,“ komentoval opatření v domovech pro seniory.

Plošné testování

Plošnějšímu schématu testování by podle Prymuly mělo předcházet ověření spolehlivosti antigenních testů v regionech typu Karvinska a Uherskohradišťska.

Používat se k němu mají takzvané antigenní testy, tedy levnější, rychlejší, ale méně přesná varianta oproti nyní využívaným testům metodou PCR. Rozšířené a plošné testování na koronavirus Prymula minulý týden v úterý jmenoval jako jeden ze tří pilířů strategie pro další boj s epidemií covidu-19.

„Až budeme mít jistotu, že záchytnost v tom modelu je taková, jakou chceme mít, tak bychom šli do plošnějšího schématu s tím, že určitě nepůjdeme do modelu, kdy bychom protestovali kompletně celou populaci,“ řekl.

Testování by mohlo probíhat u různých praktických lékařů, zubních lékařů, vypomáhat budou také medici. Procedura by podle Prymuly měla být zdarma a nebude povinná. Neočekává tedy, že se ho zúčastní všichni obyvatelé. Chtěl by ale vědět, jak situace s nákazou koronavirem mezi většinovou populací vypadá.