Nečekejme na vládu, nosme roušku, apeluje datový vědec. Nemocnice se chystají na nápor pacientů

Události, komentáře: Česko čelí exponenciálnímu růstu (zdroj: ČT24)

Zůstat doma, a když už jít ven, tak s rouškou, na vládní nařízení nečekat, apeluje datový vědec Petr Ludwig. Zodpovědné dodržování opatření podle něj povede k tomu, že za dva týdny mohou čísla začít klesat a nemocnice nebudou čelit kritickému přetížení. Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant oceňuje, že jeho zařízení pomáhají s vytížením jiné nemocnice v kraji. Samotná FN tím získává čas, aby byla připravena na vlnu pacientů, která v následujících dnech přijde, řekl v Událostech, komentářích.

Ludwig očekává, že exponenciální růst bude ještě pokračovat. „Během celého září a první poloviny října byla exponenciála naprosto stabilní, bez jediného výkyvu. Počet hospitalizovaných se zdvojnásobil každých deset dní,“ popisuje. Pokud budou lidé opatření dodržovat zodpovědně, čísla by mohla začít klesat za dva týdny, míní.

Havrlant potvrzuje, že predikce denně sleduje a ostravská fakultní nemocnice připravila pro covidové pacienty, kteří budou vyžadovat hospitalizaci, zhruba 150 lůžek, z toho pětinu pro intenzivní péči. „Obsazenost těchto lůžek je poloviční, to znamená, že po všech přesunech personálu a technických úpravách je situace k dnešnímu dni relativně stabilní,“ komentuje s tím, že jeho nemocnice je připravena kapacity dále navýšit.

Ostravská fakultní nemocnice zatím na polovinu omezila výkony, které snesou odklad a neohrozí pacienta, rozvádí ředitel. Uvolněný personál je využit pro péči o pacienty s koronavirem.

Každý den je zásadní, upozorňuje Ludwig

Podle Ludwiga budou nemocnice nejhorší situaci čelit za tři až čtyři týdny, pokud nyní začnou všichni dodržovat opatření. „Mnoho lidí ještě dnes opatření nedodržuje, takže se to může protáhnout a může se prodlužovat moment, kdy se dostaneme do toho nejhoršího. To je na exponenciálním růstu to nejhorší, protože každý den dělá strašně moc,“ zdůrazňuje datový vědec.

Za deset dní může v nemocnicích podle Ludwiga ležet šest tisíc lidí, přičemž dodržování opatření může toto číslo srážet. Jak vysvětluje, exponenciála má setrvačnost: „Vlna bude do nemocnic dojíždět a riziko přetížení u malých nemocnic je dnes téměř stoprocentní,“ predikuje Ludwig.

Ostravské fakultní nemocnici pomáhají s vytížením jiné nemocnice v kraji, oceňuje Havrlant. „My získáváme čas, abychom v páteřní nemocnici byli připraveni na umístění, až v následujících dnech přijde vlna pacientů,“ komentuje.

„Není na co čekat. Pokud chceme pomoci nemocnicím a zbrzdit tu vlnu, je to o zodpovědnosti nás všech. Čím víc budeme dodržovat pravidla, tím víc ulevíme zdravotníkům,“ zdůrazňuje Ludwig. Češi by podle něj neměli čekat na vládní nařízení a měli by nosit roušku všude venku z vlastní iniciativy. „Kombinace zůstat doma, a když někam jdu, tak si vzít roušku, dokáže epidemii zbrzdit,“ doplňuje.