Nárůst nových případů oproti minulému týdnu zpomalil, ve čtvrtek jich přibyly téměř tři tisíce

Laboratoře v Česku ve čtvrtek odhalily 2913 nově nakažených. Nárůst nových případů z minulého týdne, který byl exponenciální, ale podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zpomalil. „Zdaleka to ale není vítězství, jsou to velmi předběžná data,“ okomentoval šéf resortu aktuální vývoj. Zároveň podle resortu klesá i reprodukční číslo, které ukazuje počet nakažených od jednoho člověka. Nyní je 1,4, minulý týden bylo 1,6.

„Nejde nám ani tak o to, jestli máme dva tisíce nebo tři tisíce nově pozitivních, ale o to, jakým způsobem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu,“ uvedl ministr. Záleží na tom, zda narůstají počty hospitalizovaných, vyžadujících plicní ventilaci, nebo počty úmrtí. „Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto namístě,“ vysvětlil.

Za pátek zatím potvrdily testy koronavirus u dalších 1657 lidí, což je o 371 případů více než ve čtvrtek vpodvečer. V zemi je nyní 31 427 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci. Stále ale roste počet hospitalizovaných a přibývá také lidí, kteří s covidem-19 zemřeli.

Od března odhalily testy v Česku celkem 60 027 nakažených. Z nich se 28 022 z nemoci vyléčilo. Nárůst potvrzených případů nákazy výrazně zrychlil v září. V předchozích měsících denní přírůstek ani jednou nepřekročil hranici pěti set nakažených, v září byl naopak pouze dvakrát pod ní.

Denní počet případů v Česku je tak už skoro celý týden vyšší než v osmkrát větším Německu. Podle počtu případů na obyvatele je v Evropské unii horší jen Španělsko.

Rychlejší trasování a více testů

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) má hygienikům ulehčit trasování pozitivních lidí sebereportování. Systém byl podle jeho slov spuštěn a od pondělí či úterý by měl přejít do plného provozu. Některé hygienické stanice jsou totiž kvůli dohledávání kontaktů pozitivně testovaných značně přetížené.

Události: Novinky v testování a trasování (zdroj: ČT24)

To i přesto, že už teď hygienikům pomáhá s trasováním kontaktů nakažených přes 600 pracovníků v call-centrech. Podle Romana Prymuly by se tento počet měl zvýšit na 850.

Nová pravidla pro karanténu

Změnit by se měla také pravidla pro lidi v karanténách. Dosud platilo, že po kontaktu s nakaženým museli lidé na test. V případě, že vyšel negativní, nařídila jim hygiena desetidenní karanténu a na jejím konci další odběr.

Nově by měl stačit jen jeden odběr kdykoliv v průběhu desetidenní karantény. Pokud by se člověk po setkání s infikovaným na test nedostal, musel by doma zůstat o čtyři dny déle. Lidé by také měli dřív znát výsledky odběrů. „Už bychom měli mít ten informační systém nastaven tak, aby do 48 hodin byl člověk vyrozuměn, ať už je negativní nebo pozitivní, což tu předtím nebylo,“ uvedl Prymula.

Kromě rychlosti trasování by se měla podle šéfa resortu zvyšovat i kapacita testování. „Jsme na kapacitě 23 tisíc testů denně, chceme ji dál zvyšovat,“ uvedl Prymula. Celkem by mělo podle něj být v Česku možné provést 30 tisíc testů denně, z toho budou mít státní nemocnice kapacitu až 12 tisíc.

Odběrná místa u největších nemocnic by měla fungovat osm hodin denně. „Plánuje se technické zapojení akademického sektoru,“ uvedl také ministr.

V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Oba údaje jsou nejvyšší od začátku epidemie v Česku. Od začátku září se počet hospitalizovaných zvýšil bezmála na čtyřnásobek, ve vážném stavu je přibližně třikrát více lidí než počátkem měsíce. Podíl hospitalizovaných z celkového počtu nakažených se ale pohybuje okolo 2,4 procenta, což je výrazně méně než na jaře, kdy byl i nad deseti procenty.

Od začátku září zemřelo v Česku s koronavirem 142 lidí, z toho téměř polovina za posledních sedm dní. Za celý srpen zemřelo 45 lidí s covidem a v červenci 35. Ministerstvo upozorňuje, že statistika zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19 bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí.

Pro Německo je riziková celá Česká republika

Německo v pátek večer zařadilo na seznam epidemicky rizikových oblastí i Ústecký a Moravskoslezský kraj, rizikové tak je na německém seznamu celé Česko. 

Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI), který na seznam přidal také celé Lucembursko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko. Ve středu Německo na černou listinu k Praze a Středočeskému kraji přidalo s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje všechny české regiony, v pátek tam ale oba zbývající kraje doplnilo.

Označení Česka za rizikovou oblast neznamená, že Češi do Německa nemohou. Nyní je ale požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténa s následným testem v Německu. Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Nejzasaženější je hlavní město

Ministr zdravotnictví na tiskové konferenci také přestavil aktuální regionální semafor, který hodnotí jednotlivé okresy podle rizika nákazy. Většina okresů je na něm oranžová, což značí druhý stupeň rizika. Praha zůstala červená, zbytek je zelený.

Jak značí semafor, nejhorší je tedy situace v Praze a jejím blízkém okolí. V hlavním městě a v sousedním okrese Praha-východ je shodně zhruba 205 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následují okresy Praha-západ, Liberec, Hodonín a Uherské Hradiště, kde je v uplynulých sedmi dnech zhruba 173 až 175 nakažených na sto tisíc obyvatel. Okresů s více než sto nakaženými na sto tisíc případů je v Česku už více než třicet.

V Praze přibývají v posledních dnech nakažení rekordním tempem. Od středečního do čtvrtečního podvečera hygienici hlásili 601 případů. Hlavní město proto chystá zvláštní opatření. Bude s ministerstvem spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení, uvedl po jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vedení Prahy chce také jednat s ministerstvy zdravotnictví a školství o šíření covidu-19 v pražských školách, zasažených je jich několik desítek.

Ministr Prymula ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví mluvil o možném nedostatku nemocničních lůžek s ventilátory, pokud by nových případů přibývalo několik týdnů stejným tempem jako dosud. Zopakoval, že je třeba přestat rozlišovat mezi lůžky pro pacienty s covidem-19 a bez něj. Začít kapacity lůžek plánovat je potřeba zejména v Praze, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. 

V celé zemi ministerstvo rozšířilo mimořádná opatření od čtvrtka. Restaurace a bary musí mít zavřeno od 22:00 do 06:00. Omezen je také počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na dva tisíce, na vnitřních na tisícovku sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimkou jsou schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo trhy a veletrhy.