Věřitelé zkrachovalého H-Systemu schválili první posudky na prodej bytů v Horoměřicích

Věřitelský výbor zkrachovalé společnosti H-System schválil prvních deset znaleckých posudků, které určily prodejní cenu bytů po H-Systemu v Horoměřicích u Prahy. Prodávat se bude celkem šedesát bytů, cena je však zatím známá jen u deseti z nich. Jde o stejné byty 1+1 s předzahrádkou, která se u jednotlivých bytů liší plochou. Určené ceny se pohybují mezi 45 a 55 tisíci korunami za metr čtvereční. Bytové družstvo Svatopluk má však výhrady k přiznané hodnotě dostavby domů.

Podle šéfa věřitelského výboru a advokáta nějvětšího věřitele H-Systemu Petra Pavla, by stanovená cena neplatila pro současné uživatele bytových jednotek. Těm se v případě odkupu sníží částka v průměru o patnáct procent, což představuje výši investice, kterou lidé vložili do dostavby bytů.

Ceny stanovené posudkem musí teď schválit soud, prodej bytů by pak mohl začít v druhé polovině října. Prodávat se budou prostřednictvím inzerátu na internetu, zájemci budou muset svou nabídku podat v obálce.

Ti, kteří byty sami dostavěli, budou mít výhodu

Současní uživatelé sice budou mít na odkup přednostní právo, ale musí nabídnout více než případný vítěz aukce. Pokud nebudou chtít za byt zaplatit cenu, kterou určí vítězná nabídka, bude byt prodán dotyčnému zájemci. O výši vítězné nabídky budou lidé informováni, aby mohli reagovat.

Od výsledné ceny budou moci současní uživatelé odečíst hodnotu dostavby, u každého bytu je tato hodnota jiná, záleží na původním stavu, z jakého byl konkrétní byt dostavovaný. Byty se budou prodávat i se současnými obyvateli. Podle Pavla pak bude na nových majitelích, jak se k problému postaví.

Zhruba v šedesáti bytech v Horoměřicích u Prahy žije jen asi patnáct původních rodin, zbylých 45 bytů je podle Pavla pronajímáno někomu jinému.

Cena podle dispozice i stavu bytu

„Měli jsme snahu tam opravdu zohlednit všechno, vnímali jsme sociální aspekt,“ řekl Pavel. V potaz vzali znalci stáří bytů, stav, dispozice i další skutečnosti, například jestli byt má předzahrádku nebo balkon. Přihlíželo se i ke skutečnosti, že se Horoměřice nacházejí v dráze letadel létajících na letiště v Ruzyni.

Byty mají výměru 35,5 metru čtverečních, každý má předzahrádku od 25 až do 105 metrů čtverečních. Podle Pavla nejde o typický vzorek bytů po H-Systemu v Horoměřicích, další byty jsou totiž větší, jejich cenu určí další znalecké posudky. 

„Vítáme, že se ledy pohnuly a že se naše dvacetiletá kauza blíží ke konci,“ řekl předseda bytového družstva Svatopluk Martin Junek. Nesouhlasí však s hodnotou dostavby, kterou určil posudek. „Ptám se, jestli se nespletli a ta čísla neotočili. My tvrdíme, že bylo 15 procent prostavěno a my jsme do toho vložili 85 procent,“ upozornil.

Za stanovené ceny budou podle Junka byty pro řadu obyvatel nedosažitelné. Určená výše investice do dostavby údajně odpovídá době před dvaceti lety, ceny bytů se ale určují ze současné ceny. „Ten zápočet je velmi malý a neodpovídá tomu, co jsme do toho vložili,“ řekl.

Za měsíc by měli věřitelé znát ceny všech bytů

Veškeré posudky by měl mít věřitelský výbor do konce října. Poté začne prodej, výsledky všech výběrových řízení by mohly být známé na přelomu jara a léta příštího roku. Noví majitelé u všech bytů by mohli být do katastru zapsáni do konce příštího roku. Na podání cenových nabídek budou mít lidé šest týdnů od zveřejnění inzerátu. 

Byty se budou prodávat jednotlivě, domy byly totiž na jednotlivé byty rozdělené i v katastru nemovitostí. Poslední dostupný posudek odhadl cenu nemovitostí zhruba na 240 milionů korun. Jaká bude současná cena, zatím není jasné.

Tisícovka lidí přišla o miliardu korun

Ústavní soudci loni v říjnu odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicích vyklidit. Soud uvedl, že současní uživatelé na ně nemají právní nárok. Lidé z Horoměřic s rozhodnutím nesouhlasí.

Společnost H-System uzavřela v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Za čtyři roky však zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu firmy celkem o miliardu korun.

Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Lidé však údajně měli souhlas bývalého konkurzního správce, souhlas konkurzního soudu prý nebyl v té době potřeba.