Dominantní ANO v srpnu ztrácelo, posílili Piráti, ODS či SPD

Volby do sněmovny by v srpnu vyhrálo hnutí ANO, oproti červnovým datům by ale vyjádřená podpora byla o 4,5 procentního bodu nižší. Růst naopak zaznamenaly strany na dalších pozicicích jako Piráti, ODS či SPD. U hranice vstupu do dolní komory se pak pohybují čtyři strany. Volební model zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Sedm politických stran a hnutí by podle srpnového modelu překročilo hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Oproti poslednímu průzkumu je to o jeden subjekt méně – neuspěli by komunisté.

Na špici preferencí zůstává již dlouhodobě hnutí ANO, dle srpnových čísel ale zaznamenalo nejvýraznější ztrátu ze všech subjektů, a to o 4,5 procentního bodu oproti poslední sondáži. V aktuálním modelu vyjádřilo podporu vládnímu hnutí 27,5 procenta dotázaných.

„Voliči, které v tuto chvíli poztrácelo, pocházejí zejména ze střední generace a spíš jsou s vyšším a středním vzděláním. Jako důvody změny názoru uvádějí buď nějakou obecnou ztrátu důvěry v hnutí ANO, nebo příliš velké zadlužení, ke kterému přistoupila vláda pod vedením hnutí ANO, nebo příliš častá a chaotická opatření v boji proti koronaviru,“ přiblížil analytik Kantaru CZ Pavel Ranocha.

Celkem pět stran si oproti červnové statistice polepšilo. Na druhém místě nadále zůstávají Piráti, jimž model přisuzuje 19,5 procenta hlasů, což je o půldruhého procentního bodu více než minule. O dva procentní body posílila na třetím místě ODS, kterou by podpořilo patnáct procent respondentů.

Výraznou podporu nabrala také SPD, která by dle srpnového modelu zaujala osm procent voličů, tedy o 2,5 procentního bodu více než posledně. „Preference SPD jsou však dlouhodobě výrazně rozkolísané, pokles jejich preferencí z minulého měření byl spíše náhodným výkyvem v datech. Jde tak spíše o návrat k normálu,“ komentují autoři modelu.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ

Čtyři parlamentní strany u pětiprocentní hranice

Po půli procentního bodu získali oproti červnovým datům také STAN, které by podpořilo 6,5 procenta respondentů, a také koaliční ČSSD. Sociálním demokratům by dalo hlas 5,5 procenta dotázaných. Strana se tak pohybuje na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny s ohledem na hodnotu statistické chyby.

Na hranici vstupu do dolní komory parlamentu jsou ještě další tři strany. S pěti procenty je to TOP 09, pro kterou znamená tento zisk ztrátu půl procentního bodu oproti poslednímu měření. KSČM ztratila oproti červnovým číslům jeden procentní bod a podporu jí v srpnu vyjádřily 4,5 procenta tázaných.

Ztrátu půl procentního bodu zaznamenala KDU-ČSL, pro niž by v srpnu hlasovala čtyři procenta respondentů. Byť se strana pohybuje v rámci statistické chyby, a má tedy šanci se do sněmovny probojovat, sociologové z Kantar CZ upozorňují, že lidovci se dlouhodobě pohybují spíše pod pětiprocentní hranicí než nad ní. „Proto předpokládáme, že v tuto chvíli by se do sněmovny neprobojovala,“ konstatují na adresu KDU-ČSL.

Pod hranicí nutnou pro vstup do dolní komory by zůstala také Trikolóra, kterou by podpořila dvě procenta dotázaných, což je o půl procentního bodu méně než při poslední sondáži.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 24. 8. až 11. 9. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 887 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1 (u stran s nízkým ziskem) až 2,9 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.