Policisté pokračují v ohledávání místa požáru ve skladu v Bílině

Policisté pokračují v ohledávání místa úterního požáru a výbuchu v muničním skladu v Bílině na Teplicku. Po celou noc se čekalo, až munice zchladne. Způsobenou škodu nelze zatím stanovit, sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Při události nebyl nikdo zraněn.

„Vyšetřování je na samém začátku,“ uvedla mluvčí. Sklad je v části Chudeřice, má ho pronajatý Pyrotechnická služba Policie České republiky k uskladnění munice. Výbuchy se začaly ozývat v úterý krátce před 13:00. Prověřování okolností a příčin požáru převzala právě Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že požár a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3x3 metry, od výbuchu se vznítilo dřevo, které bylo kolem.

Město o existenci muničního skladu podle vedení nevědělo. „Požádali jsme státní správu prostřednictvím tajemníka, aby nám dohledali veškeré informace ke skladu. Předpokládáme, že nás Policie České republiky vyzve k nějakému jednání, a uvidíme, co dál,“ řekla  místostarostka Bíliny Marcela Dvořáková (ODS).

Rada města ve středu rozhodla o podání stížnosti. „Stížnost, s apelem na to, aby se postup změnil a obce byly informovány o takto závažných věcech, i když ze zákona nemusí, byla adresovaná panu policejnímu prezidentovi,“ uvedla starostka. Dodala, že město dalo tento krok na vědomí také ministru vnitra a premiérovi.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý řekl, že objekt byl zkolaudován jako sklad munice. „To znamená, v rámci toho kolaudačního procesu se toho účastnili i zástupci města,“ uvedl. Doplnil, že sklad má policie pronajatý od Mostecké uhelné. „Pokud paní starostka (Zuzana Schwarz Bařtipánová) říká, že o tom nevěděla, tak jí pravděpodobně její úředníci v nějakém momentě nepředali informaci,“ uvedl ministr.

Místostarostka Dvořáková České televizi řekla, že město Bílina účastníkem kolaudačního řízení nebylo. „Proto stále tvrdíme, že město Bílina o tomto skladu výbušnin, potažmo munice, nevědělo,“ uvedla v ČT.