Vládní opatření přišlo včas. Nošení roušek se projeví nejméně po čtrnácti dnech, tvrdí Mašek

Události, komentáře: Vládní opatření ohledně nošení roušek (zdroj: ČT24)

Efekt vládních opatření se dostaví minimálně po čtrnácti dnech nebo třech týdnech, do té doby budou počty nakažených narůstat, tvrdí poslanec Jiří Mašek (ANO). Uvedl to v pořadu ČT Události, komentáře, kterého se zúčastnil společně se svými protějšky Markem Bendou (ODS) a Pavlem Kováčikem (KSČM). Zároveň uvedl, že plošné opatření ohledně nošení roušek přišlo včas a „bylo potřeba jej uplatnit“. Většina zástupců opozice, kteří byli dalšími hosty pořadu, nicméně vládní postup při zvládání pandemie ve vysílání zkritizovala.

„V Česku jsme prožili poměrně bezstarostné léto bez opatření. V okolních státech ale ty roušky v obchodech a supermarketech nepřestali používat, proto je to pro nás více bolestivé. Musíme ta opatření znovu uplatnit a dodržovat, teprve poté by se mělo ukázat, jestli dochází k poklesu,“ řekl Jiří Mašek (ANO).

Pokud by se počet nakažených v Česku nadále zvyšoval, další opatření jsou podle něho namístě. Omezení by ale měla být zároveň přijímána tak, aby nepoškodila českou ekonomiku. S tímto postupem v pořadu souhlasil i Pavel Kováčik (KSČM).

Ten podobně jako Mašek uvedl, že efektivita opatření se projeví až nejméně za dva týdny. Aby však byla efektivní, je prý také nutné, aby občané „projevili určitou kázeň“ a úřady obyvatele neustále edukovaly o tom, jak v rámci opatření správně postupovat.

Vláda nepředložila žádné plány, řekl Benda

Nová opatření v pořadu zkritizoval Marek Benda (ODS), který uvedl, že mu chybí jednotný vládní plán. „Chybí mi scénáře, vláda nepředložila žádné plány, kam dál jít. Měli jsme sice semafory, ale najednou je opět všechno plošně a mnoho lidí neví, co teď má dělat. Například, jak by se měli sami sebe trasovat,“ řekl Benda.

Poslanci zároveň vadí, že vláda v letním mezidobí před zavedením dalších opatření prý nedodala žádné uspokojivé výsledky nebo řešení pandemické situace. „Bylo to pouhé slibování vlády, že budeme mít eRoušku nebo že zavedeme chytrou karanténu. Půjčili si na to pět set miliard a výsledek je čistá nula,“ stěžuje si Benda. 

Nespokojenost s vládním řešením pandemické krize v pořadu projevilo i více představitelů opozice. Mezi nimi byl například poslanec Dominik Feri (TOP 09), který podle svých slov „nedokáže pochválit vládu vůbec za nic“.  „Opakují se stále stejné chyby jako v březnu. Je to totální chaos, během kterého vláda komunikaci s občany zcela nezvládá,“ řekl ve vysílání.

Marek Benda
Zdroj: ČT24

Vládu nepochválil ani poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Vláda s opatřeními zareagovala pozdě. Dnes ani nevíme, kdo skutečně řídí strategii v boji s koronavirem. Roman Prymula se ráno pochlubil, že něco domluvil s premiérem, a řekl, že roušky budou zavedeny všude. Odpoledne Adam Vojtěch tweetoval zase něco jiného,“ řekl. 

Podle poslance Jakuba Michálka (Piráti) je nyní nutné se především zaměřit na budoucnost a opatření dodržovat. Podle něho je prý alarmující, že trasování nakažených je příliš pomalé, protože hygienické stanice postrádají pracovníky.

První místopředseda hnutí STAN Jan Farský vnímá negativně zase to, že opatření způsobují zbytečnou byrokracii. „Když stát plošně rozhodne o uzavření všech škol, tak následně chce po rodičích, aby dokládali to, že je škola skutečně uzavřena. Vláda tady vyrábí pravidlo pro úředníky, které je naprosto zbytečné. Ukazuje to na neschopnost státu řešit krizi a bohužel půl roku od začátku krize jsme furt na tom samém místě,“ popisuje Farský.

Mimořádná schůze sněmovny byla zrušena

Vláda s podporou komunistů se ve čtvrtek vyslovila proti uskutečnění mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kterou navrhla opozice. Ta chtěla slyšet vyjádření ministrů k současné pandemii, projednat nová opatření a řešit další pomoc živnostníkům. Podle předsedy ODS Petra Fialy byla nutná pro diskusi o další pomoci pro živnostníky.

„Šíření viru se prakticky vymklo jakékoli kontrole, chytrá karanténa se rozpadla, nikdy nezačala fungovat a nikdo z nás neví, jak se bude situace vyvíjet za měsíc, jak to bude vypadat,“ uvedl dříve ve čtvrtek Petr Fiala.

Opozice také chtěla projednat prodloužení úlev v sociálních odvodech pro menší firmy a drobné podnikatele až do konce roku, příspěvky státu krajům ve výši 50 korun na obyvatele, zavedení paušální daně pro některé živnostníky nebo upravit nárok na ošetřovné. 

Opatření kvůli koronaviru

Poslanci se sešli k mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v polovičním počtu. Sněmovní kluby se na tom dohodly kvůli hrozbě koronaviru. Na plénu to oznámil předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Ve stejném formátu se sněmovna scházela při jarní vlně epidemie. Drtivá většina poslanců přítomných v sále měla nasazenu roušku. Senát kvůli aktuálnímu nárůstu případů koronaviru zrušil až do odvolání akce pro veřejnost a prohlídky Valdštejnského paláce.

Prohlídky svých budov ruší od pátku také sněmovna. V dolní komoře se navíc nebudou konat konference, semináře a vernisáže. Uzavírá se také galerie pro veřejnost, z níž mohou zájemci sledovat poslanecké schůze.