Vláda připravuje sebetrasování, lidé pozitivní na covid by mohli sami nahlásit kontakty

Události: Vláda chystá projekt sebetrasování (zdroj: ČT24)

Připravuje se projekt takzvaného sebetrasování, kdy by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. Hygienikům by pak při telefonátu s nakaženým zbývalo kontakty jen vyhodnotit, říká vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladímír Dzurilla. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to expertům usnadnilo práci.

„Chtěli bychom webový formulář, kdy by si pozitivně testovaný člověk vyplnil kontakty, se kterými přišel do kontaktu,“ popsal Dzurilla, jak by takzvané sebetrasování mohlo vypadat. „Hygienik, který mu bude telefonovat, seznam využije a bude moci kontakty jenom verifikovat a zhodnotit, které jsou epidemiologicky významné. Tím pádem se ten rozhovor zkrátí,“ vysvětluje vládní zmocněnec.

„Teď aktuálně to je tak, že hygiena volá pozitivnímu člověku a získává od něj informace skrze daný hovor, což bezesporu prodlužuje proces,“ okomentoval současný průběh trasování premiér.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že pilotní verze projektu by měla být naprogramována do konce příštího týdne. Termín uvedení do provozu ale zatím nesdělil. Projekt nazval spíše sebereportováním.

Hygienické stanice jsou zejména v posledních dnech trasováním značně vytížené. Kvůli náporu nových případů například té v hlavním městě se získáváním kontaktů od nakažených, vedle armádních mediků, na dálku začali pomáhat i zaměstnanci hygien dalších krajů.

Zapojit by se mohli i policejní vyšetřovatelé

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty se o změně systému trasování kontaktů nemocných s covidem-19 mezi hygieniky diskutuje už delší dobu.

Premiér Babiš už v pondělí po jednání Rady pro zdravotní rizika a následném zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. Ve středu ale sdělil, že nikdy nebyla řeč o tom, že by se mělo přestat trasovat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nabídl v případě nutnosti při trasování pomoc policejních vyšetřovatelů.Podle předsedy vlády ale tato možnost zatím není na stole.

eRouška 2.0

Dalším digitálním projektem, který by mohl pomoci šíření koronavirové nákazy zbrzdit, je aplikace eRouška 2.0. Tu by chtěla vláda spustit v polovině měsíce. „Nevíme přesné datum,“ přiznává ale Dzurilla. V tuto chvíli podle něj čeká nová verze aplikace na schválení od Googlu a Applu.

Aplikace by měla uživatele upozorňovat v případě, že zaznamená, že se zdržovali v blízkosti někoho, u koho se později projevila nákaza. „Každý pak bude moci chránit své blízké, pokud přišel do kontatktu s někým pozitivně testovaným,“ konstatoval Dzurilla.