Covidová linka 1221 by mohla být zdarma. Volání je ale zatím bezplatné pouze u T-Mobilu

Události: Covidová linka by mohla být zdarma (zdroj: ČT24)

Mobilní operátoři začali jednat s ministerstvem zdravotnictví o provozu celostátní linky 1221. Ta je zatím zpoplatněna od 3 do 6 korun za minutu. Společnost T-Mobile uvedla, že od středy nebude při volání účtovat žádné poplatky. Zároveň jako ostatní operátoři dodává, že o účelu linky až do úterka nevěděli.

„Těžko můžeme provozovat linku zdarma, když si o ni stát neřekl. Za operátory věříme, že se tato věc vyřeší, ale je potřeba, aby stát jasně specifikoval, o co má zájem a co potřebuje,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Volání na linku je zatím bezplatné pouze u T-Mobilu, informoval o tom ředitel pro korporátní záležitosti Petr Jonák. „O účelu linky jsme dopředu nevěděli. Ráno jsme se jednomyslně shodli, že za toto peníze nechceme,“ napsal.

Ministerstvo zdravotnictví chce, aby centrální informační linka ke koronaviru byla bezplatná u všech operátorů, proto začalo jednat i s těmi ostatními.

Linka zatím jako placená slouží od 1. září pro dotazy veřejnosti k pandemii onemocnění covid-19 a je součástí systému chytré karantény. Ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo, že operátoři linky 1221 dosud odbavili víc než 10 tisíc hovorů a odeslali přes 900 textových zpráv s doplňujícími informacemi.

Mezi nejčastější témata hovorů patří obecné podmínky cestování, rizikový kontakt, ukončování karantény a algoritmy testování. „Dále se na linku obrací lidé se zdravotními potížemi či lidé vracející se ze zahraničí, kteří vyhledávají informace o správném postupu. Linka zodpovídá i dotazy spojené s aktuálně platnými opatřeními a další obecné otázky ohledně koronaviru,“ uvedlo ministerstvo.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) má linka ulevit hygienikům, kteří se nyní soustřeďují na vyhledávání kontaktů lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Ve směnách se na lince střídá téměř sto operátorů, studentů a studentek lékařských fakult. Pracovat mohou z domova.