Dal slib bratrovi, který zemřel v Afghánistánu. Nyní sám slouží v české armádě

Události: Dal slib bratrovi, nyní je sám v armádě (zdroj: ČT24)

Před dvěma lety v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník české vojáky Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka. Sourozenec posledně jmenovaného Filip Štěpánek vstoupil po jeho smrti do armády. Přes osm měsíců slouží u mechanizovaného praporu v Táboře, tedy ve stejné jednotce jako jeho padlý bratr.

Příslušník druhé roty Filip Štěpánek tak splnil slib, který si sourozenci před lety dali. „Kvůli bráchovi je třeba zabrat. A zároveň, že mě ta práce baví,“ vysvětluje, proč se přidal k armádě.

„Kvůli bráchovi už jsme Filipa znali dřív a dopředu jsme si řekli, že k němu budeme přistupovat jako ke každému jinému,“ říká velitel družstva Filip Musil. „Nedává na sobě vůbec nic znát a je v kolektivu výborně přijímaný,“ doplňuje střelec Jakub Macko.

Štěpánek by si rád vyzkoušel i zahraniční operaci. „Pokud bude příležitost, určitě budu rád,“ říká k tomu. Souhlasil by i s misí v Afghánistánu, kde zahynul jeho bratr. „Je jako každý jiný, takže má stejné možnosti. Jestli bude chtít do zahraničí, tak se tam dostane,“ komentuje to velitel praporu v Táboře Daniel Cekul.

Patrik Štěpánek, Martin Marcin a Kamil Beneš zahynuli před dvěma lety v srpnu při pěší hlídce nedaleko spojenecké základny Bagrám.

Zesnulý Patrik Štěpánek byl navíc speciálně vycvičený k vyhledávání nástražných výbušných zařízení. „Byl jeden ze dvou lidí, kteří tento kurz měli. V podstatě byl jedním z klíčových prvků pro pěší patrolu,“ říká velitel čety 10. strážní roty v Bagrámu Jan Imrich.

Sebevražedný atentátník jim přesto nedal šanci. „Tím že tu činnost udělali tak, jak měli, tak zachránili kluky z čety. Ty důsledky mohly být daleko horší,“ upozornil Jan Imrich.

Kromě Patrika Štěpánka zemřelo v Afghánistánu dalších 13 českých vojáků, v této zemi tak zahynula téměř polovina z celkových 29 zabitých příslušníků české armády v zahraničních operacích.