Rasista a masový vrah, stojí na pražské soše prezidenta Beneše. Po pachateli se pátrá

Na podstavci sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze se objevil nápis „rasista a masový vrah“. Policie o tom informovala na Twitteru, po pachateli pátrá.

Socha druhého československého prezidenta stojí od května 2005 před pražským Černínským palácem, kde Beneš působil jako meziválečný šéf československé diplomacie. Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka se nápis na soše objevil nejspíš v noci na čtvrtek.

Socha spadá do správy Galerie hlavního města Prahy. Podle vedoucí jejího oddělení správy veřejné plastiky Marie Foltýnové je předběžná škoda odhadnuta na 20 tisíc korun. Nápis nebude možné zcela odstranit. „Poškození jsem nafotila a poslala restaurátorům k vyjádření. Myslím si ale, že i po vyčištění zůstanou na podstavci stopy barvy. Bude proto potřeba natřít celý podstavec znovu,“ domnívá se Foltýnová.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) čin odsoudil. „Zneuctění sochy Edvarda Beneše považuji za projev hlouposti. Navíc v den výročí jeho úmrtí. Kamerové záznamy z parkoviště MZV již byly předány místnímu oddělení policie, která se případem začala zabývat,“ sdělil.

Letos se nápis objevil i na Churchillově soše

V minulosti se nápisy objevily i na několika jiných sochách v Praze. Letos v červnu někdo na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 napsal, že byl rasista, a Black Lives Matter (Na životech černochů záleží). Tentýž slogan doprovázel útoky na sochy ve Spojených státech a Velké Británii.

K odpovědnosti se přihlásily autorky na internetovém deníku A2larm. Uvedly, že nápisem chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost.

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala.