Zebra se za tebe nerozhlédne, varuje policie. V posledních dnech zjistila tisíce dopravních přestupků

Události: Zebra se za tebe nerozhlédne, varuje policie (zdroj: ČT24)

Vysoká rychlost, alkohol, telefonování za jízdy nebo nezapnuté pásy – to jsou nejčastější přestupky odhalené během kontrol v minulých dnech. Od čtvrtka do neděle byly na silnicích skoro tři tisíce policistů. Zastavili přes 28 tisíc řidičů, přičemž pravidla porušil každý šestý. V terénu budou hlídky ve větším množství i v úterý 1. září v rámci akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Zaměří se na bezpečnost v okolí škol.

Policisté v Česku při bezpečnostní akci od čtvrtka do neděle zjistili 4676 dopravních přestupků, třetina z nich byla překročení povolené rychlosti. Při akci naplánované záměrně na konec letních prázdnin, kdy obvykle houstne silniční provoz, kontrolou prošlo více než 28 tisíc aut. 

Častým problémem byl také alkohol nebo nezapnuté pásy. „Je zarážející, že téměř 470 řidičů či spolujezdců nepoužilo bezpečnostní pásy a bohužel 39 rodičů neupoutalo své dítě do zádržného systému,“ upozornil ředitel dopravní police Jiří Zlý.

Policejní opatření na silnicích
Zdroj: ČT24/Dopravní policie

Nepřipoutaní spolujezdci nebo děti bez sedaček jsou podle policistů vážný hazard se životy. „Při jakémkoli aktivním krizovém brzdění se prakticky spolujezdec ve vozidle stává zbraní a může zranit nebo usmrtit spolujezdce na sedadle před ním,“ dodal Zlý.

Obětí nejméně za čtyři roky

Pokud jde o počty nehod a obětí, tak ty byly během posledního prázdninového víkendu nejnižší za poslední čtyři roky. V grafu je vždy součet za pátek, sobotu a neděli. Letos zemřeli v tomto období dva lidé, minulé dva roky jich bylo vždy šest, rok předtím sedm.

Nehodovost: poslední prázdninový víkend
Zdroj: ČT24/Dopravní policie

Více policistů na silnicích bude opět v úterý 1. září, a to především u škol. Podle mluvčího Policejního prezidia Ondřeje Moravčíka je velmi nebezpečné především to, že se děti často mylně domnívají, že mají absolutní přednost na přechodu pro chodce.

V rámci akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“ děti dostanou také pracovní sešity, reflexní prvky a pásky.