Na Davida Ratha míří exekuce. Soud od něj druhou část peněžitého trestu nevymohl

Bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi hrozí exekuce. Soud se na exekutora obrátil poté, co Rath ani po opakovaných výzvách neuhradil druhou část peněžitého trestu, řekla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Rath žádal o prominutí druhé části desetimilionového trestu, ale neuspěl.

„Vymáhání uhrazení druhé poloviny peněžitého trestu uloženého Davidu Rathovi již bylo předáno exekutorovi, který povede standardní exekuční řízení,“ sdělila na dotaz ČT mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá. Řízení je podle ní na samém začátku a výsledek nelze předjímat.

Peněžitý trest ve výši 10 milionů korun uložil soud Rathovi za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku v Buštěhradu na Kladensku. První polovinu uhradil někdejší hejtman a exministr zdravotnictví letos v únoru. U druhé neúspěšně žádal o prominutí. Rathův advokát řekl v červnu Právu, že jeho klient peníze neuhradil, protože je nemá.

Soud začal pětimilionovou částku vymáhat po 20. červenci, kdy vypršel původní termín. Exekuční řízení ale ve většině případů trvá několik měsíců až let. V posledních měsících se přitom majetek někdejšího středočeského hejtmana výrazně zmenšil. Server iRozhlas.cz koncem června upozornil, že většinu svých nemovitostí prodal pod cenou rodině, čímž majetek vyvedl z dosahu justice. Žalobce totiž v druhé větvi korupční kauzy, kterou soudy stále řeší, navrhoval propadnutí veškerého majetku.

Náhradní trest může být 2,5 roku vězení navíc

Pravomocný rozsudek nad Davidem Rathem v buštěhradské kauze vyřkl soud loni v červnu. Za korupci dostal sedmiletý trest vězení a navíc desetimilionový peněžitý trest. V případě, že by ani případná exekuce nevedla k výsledku, je stanoven náhradní trest 2,5 roku vězení navíc.

Kromě buštěhradské kauzy je Rath obžalován také v případu údajných zásahů do výběrových řízení na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. V této části padl prozatím jen nepravomocný rozsudek, podle kterého by exhejtman musel strávit ve vězení ještě rok navíc. Prvoinstanční verdikt navíc obsahuje i další peněžitý trest.