Pomáhali v Bejrútu, nyní dostali medaile ministra vnitra. Hamáček ocenil statečnost hasičů

Události: Ocenění hasičů (zdroj: ČT24)

Členům takzvaného USAR týmu, kteří v Bejrútu pomáhali s hledáním lidí v troskách po výbuchu v přístavu ze 4. srpna, udělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) medaile. Ocenil jejich statečnost při mezinárodní misi i to, jak rychle byli k nasazení připraveni. Exploze v libanonské metropoli připravila o život na dvě stě lidí, kolem šesti tisíc lidí bylo zraněno. O domov po výbuchu přišlo asi 300 tisíc lidí.

Čtyři desítky českých specialistů byly vyslány na vyprošťování zavalených lidí ve středu 5. srpna. Ve skupině byli kromě hasičů také kynologové se psy, statik nebo lékař. Do pátrání po lidech byli nasazeni se zpožděním ve čtvrtek, a to kvůli průtahům ze strany libanonské armády. 

Teprve po důrazném naléhání ze strany české ambasády v Bejrútu se podařilo prosadit nasazení hasičů. Během doby, kterou strávili na misi, se museli načas stáhnout do bezpečí, protože se ve městě konaly protesty obyvatel nespokojených s vládou. Zpátky do Česka přiletěl český tým 11. srpna.

„Všem jsem poděkoval za vynikající reprezentaci České republiky, za jejich práci. Jsem velmi rád, že se všichni vrátili v pořádku domů, protože podmínky tam byly opravdu nepředstavitelné,“ řekl Hamáček poté, co členům týmu a dalším lidem, kteří se na misi a její přípravě podíleli, udělil medaili ministra vnitra.

„Česká republika byla jedna z prvních zemí světa, která zareagovala a poslala tam takto špičkově vybavený tým. Ukazuje to, jak máme dobře připravené a vycvičené hasiče. Já jsem na ně pyšný,“ dodal ministr.

Takzvaný USAR tým (z anglického názvu Urban Search and Rescue) je složen z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. Je určen k vyhledávání a záchraně osob zavalených v troskách budov například po zemětřesení či výbuchu. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme.

V současné době má tým celkem 144 členů. Jde o běžné hasiče, kteří zasahují například u dopravních nehod, požárů nebo povodní. Právě jejich schopnosti u těchto případů často rozhodují o tom, že se někteří stanou součástí USAR týmu. Důležitým kritériem pro výběr do týmu je i znalost cizího jazyka.

USAR tým v předchozích letech pomáhal po živelních pohromách v řadě zemí, například v Íránu a Alžíru (2003), Moldavsku, Namibii a Tádžikistánu (2009), Japonsku (2011), Jordánsku (2012), Nigérii a na Filipínách (2013), Srbsku (2014), Nepálu (2015), Thajsku (2018), Gruzii (2019), Bosně a Hercegovině nebo v Řecku (2020).

Příčinou neštěstí v Bejrútu byl zřejmě požár, který následně zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu nedbale uskladněn od roku 2013. Výbuch v přístavu zdemoloval i železobetonové obilné silo, které postavil před 50 lety pardubický podnik Průmstav, a zdevastoval celé čtvrti ve městě.