Zaměstnanci nemocnic a následné péče dostanou 11 miliard. Stát odměňuje za nasazení při pandemii

Události: Odměny pro zaměstnance nemocnic (zdroj: ČT)

Zaměstnanci nemocnic i následné péče dostanou mimořádné odměny za práci v rizikovém prostředí v době koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví spustilo dotační program, kam se mohou hlásit poskytovatelé lůžkové péče. Dohromady bude rozděleno zhruba 11 miliard korun.

Dotace pro zaměstnance nemocnic a následné péče přicházejí po tlaku od provozovatelů zdravotnických zařízení. Jejich personál byl během pandemie v extrémním nasazení – a na jejich speciální odměnění neměli ředitelé peníze.  

O dotace na mimořádné odměny můžou zařízení žádat do 5. září. Mezi zdravotníky by se měla celkem rozdělit částka zhruba 11 miliard korun. Pro každého je to 25 tisíc korun za měsíc. Další pracovníci jako administrativa, údržbáři nebo uklízečky by měli získat odměnu do 10 tisíc korun. A to za období od března do konce května.

„Odměna je určena pro všechny, nerozlišujeme, na jakém oddělení pracovali, je to určitá forma poděkování a výraz toho, že se pohybovali v riziku,“ dodává k dotačnímu programu ministerstvo.

Výměr odměny proběhne na základě počtu odpracovaných hodin v daném období, a to jak u zaměstnanců pracujících na hlavní pracovní poměr, tak u osob pracujících prostřednictvím DPČ/DPP. Na mimořádnou odměnu mají nárok také zaměstnanci, kteří v daném období pracovali u poskytovatele lůžkové péče, ale pracovní poměr nebo dohodu již ukončili.

Satisfakce a ocenění práce v náročných podmínkách

V první linii v boji s koronavirem je i vrchní sestra chirurgického oddělení v nemocnici v Karviné Šarka Mesiariková. Ta bere schválené odměny od ministerstva jako ocenění práce v těžkých podmínkách.

„Konečně někdo řekl, že ta práce by měla být oceněna, jsou to nestandardní situace. Ať to vezmete od ambulance, kam dochází pacient, o kterém nevíte, jestli je pozitivní. Pokračuje to na jednotce intenzivní péče, kde máme jeden box pro pacienta s covidem s karanténou,“ říká Mesiariková. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zařízením pro následnou péči klesly výkony a přišly o peníze

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví vítají i zařízení pro následnou péči. Ta je totiž hrazena od výkonů. Ty ale v době covidu-19 výrazně klesly a zařízení přišla o peníze. Na mimořádné odměny už nezbývalo.

„Je to uznání navíc. Ale také předplatné, kdy vládá říká, ano, sestřičky, budeme vás ještě potřebovat, tady máte všimné,“ říká ředitel LRS Chvaly a místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.