Chytrá karanténa se nepodařila, tvrdí hejtman Vondrák. Opatření jsou věcně správná, brání je Vojtěch

Události, komentáře: Chaos na severu Moravy a další lokální ohniska (zdroj: ČT24)

Podle biochemika Jana Konvalinky lze považovat uvalení plošných opatření na celý Moravskoslezský kraj za důkaz, že nefunguje chytrá karanténa. Totéž přesvědčení sdílí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) trvá na tom, že hygienici, kteří – se svolením Vojtěchova ministerstva – zpřísnění nařídili, postupovali věcně správně, a pokud se něco nepodařilo, šlo pouze o komunikaci. Opatření proti šíření koronaviru a jejich kritika byly tématem Událostí, komentářů.

V Moravskoslezském kraji jsou od pátku povinné roušky v budovách a veřejné dopravě, restaurace a bary musí nejpozději v jedenáct večer zavírat a hromadné akce mohou být nanejvýš stohlavé. Hygienici – a s nimi částečně i ministr zdravotnictví, potažmo celá vláda – čelí kritice jednak kvůli tomu, že zavedeních nových opatření neavizovali předem, ale i kvůli jejich rozsahu.

„Máme chytrou karanténu a zavedení plošných opatření v celém kraji, i v oblastech, kde je téměř nulová nákaza, mi připadá v rozporu s tím, co od chytré karantény chceme – abychom se zaměřili na lokální ohniska a jasně je vymezili a ohraničili,“ poukázal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Podle ministra zdravotnictví je ale těžké soustředit se například na jeden okres, protože se nové případy nákazy covidem-19 vyskytly ve většině z nich. „Před nějakým časem jsme měli ohnisko v OKD v rámci Karvinska. Dnes je situace zcela jiná. Jsou nová ohniska, která nemají nic společného s OKD. Jsou způsobeny pendlery, dalšími faktory, jsou na Novojičínsku, na Ostravsku, Frýdecko-Místecku. Už se nebavíme o jednom okrese, a proto krajská hygienická stanice přistoupila k plošnějšímu opatření,“ řekl Adam Vojtěch.

Dodal, že Moravskoslezský kraj je v rámci republiky nejhůře zasaženým regionem. Hejtman Vondrák o tom však není přesvědčen. To, že je v kraji relativně největší počet lidí s prokázanou nákazou, je podle něj pouze dokladem, že probíhá cílené testování zasažených skupin. „Hovoří se o 25 na 100 tisíc obyvatel. Ale vemte si, že bylo plošné testování zaměstnanců OKD,“ poukázal.

Podle prorektora Univerzity Karlovy, biochemika Jana Konvalinky, ukazuje uvalení plošných opatření na celý Moravskoslezský kraj (včetně Bruntálska, kde se covid-19 rozšířil jen minimálně) především na nefunkčnost chytré karantény.

„Plošná opatření jsou přiznáním toho, že se nám chytrá karanténa nepovedla, že se nám nedaří dost rychle testovat – což nechápu, jak je možné, protože na to máme technické možnosti – že se nám nedaří správně trasovat. Tím pádem musíme dělat nepříliš chytrá, ale účinná plošná opatření. Po šesti měsících, kdy virus známe, bychom měli být dál,“ soudí vědec.