V roce 2014 jsem vstupoval do jiného ANO, než je dnes, říká bývalý místopředseda Vokřál

Petr Vokřál v Interview ČT24: „S panem Švachulou jsme nebyli kamarádi, kteří by spolu chodili na pivo nebo na víno.“ (zdroj: ČT24)

Vládní hnutí ANO opustil před měsícem jeho republikový místopředseda a předpokládaný jihomoravský lídr kandidátky do podzimních krajských voleb Petr Vokřál. Je přesvědčen, že odchodem přispěl k tomu, že situace kolem brněnské organizace ANO zcela neustrnula. Při jejím komentování je ale stále opatrný. Petr Vokřál byl hostem Interview ČT24.

Petr Vokřál vystoupil z ANO poté, co republikové předsednictvo nejprve schválilo jeho návrh na rozpuštění místních organizací hnutí v Brně-Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci, ale potom své rozhodnutí revokovalo, takže organizace, jejichž někteří členové figurují v policejní kauze Stoka, zůstaly zachovány – stejně jako celá městská organizace, které šlo o existenci též. Právě ona byla nakonec po Vokřálově odchodu přece jenom zrušena.

„Přestože byla verbální dohoda s panem premiérem, že se Brno zruší jako celek, tak k tomu nedošlo. V tom okamžiku pan první místopředseda dělal všechno pro to, aby se to nestalo,“ popsal Vokřál průběh jednání předsednictva ANO. Prvním místopředsedou hnutí je Jaroslav Faltýnek. 

Zrušení brněnských organizací považoval exprimátor města za nutné, protože podle něj probíhalo takzvané velrybaření – účelové nabírání členů. „Ukázalo se rozjetím celé kauzy – ne napojením na kauzu, ale propojením lidí okolo hnutí – že jsou skupiny lidí, kteří se snažili verbovat lidi do hnutí, motivovat je, aby hlasovali tak, jak hlasovali. Platili za ně členské příspěvky, což je také metoda známá od 90. let,“ řekl.

Střety s Faltýnkem

Byť byl Jaroslav Faltýnek tím, kdo Vokřála do ANO přivedl, podle Vokřálových slov se střetli vícekrát – například když se snažil zabránit tomu, aby na radnici Brna-střed kandidoval kontroverzní Jaroslav Švachula. Toho začala několik měsíců po volbách stíhat policie kvůli podezření z korupce, skončil ve vazbě a z ANO byl vyloučen. Souzen zatím nebyl.

„Argumentoval, že má podporu pana Faltýnka a ať se ho na to zeptám. Tak jsme jeli do Prahy, já jsem řekl, že si myslím, že by tam být neměl, padlo, že by tam být mohl. Tak jsem říkal, že nebude výše než na desítce – a byl na desáté pozici,“ popsal Vokřál, jak se Švachula na kandidátce udržel.

Sám Faltýnek odmítal, že by měl s Jiřím Švachulou blízké vztahy, a říkal, že ho Brno nezajímá, později ale připustil, že z dění v brněnském ANO vyvodí osobní zodpovědnost.

Brno podle Vokřála není tam co Praha za Janouška

Vokřál se domnívá, že svým odchodem dění rozhýbal. „Kdybych byl býval neudělal, co jsem udělal, tak bychom se v tom patlali do dneška,“ míní. Odmítl však, že by v současnosti bylo Brno tam, kde bývala Praha v éře Romana Janouška.

„Jeden z důvodů, proč jsem vstoupil do politiky, byl, že jsem dlouhodobě kritizoval tyto věci. Nechtělo se mi jenom sedět v hospodě a říkat, že je něco špatně. V té době jsem věřil, že hnutí ANO se k této problematice postaví čelem. Myslím, že v řadě případů se tak i dělo,“ poznamenal Vokřál, který byl v letech 2014 až 2018 brněnským primátorem.

Připustil, že již krátce po jeho vstupu do hnutí zřejmě nebylo v brněnském ANO vše v pořádku, ale zprvu si to neuvědomoval. Jak později vyšlo najevo, domnělou činností Jiřího Švachuly se policie zabývala od roku 2015. „To bylo v době, kdy jsem byl v politice nováčkem. Co se týče Jiřího Švachuly, dostal jsem několikrát echo ‚dávej si pozor‘. Na základě ‚dávej si pozor‘ je těžké někomu říct ‚ty kradeš‘. Politické strany nemají aparát na to, aby si vyšetřovaly své členy,“ uvedl.

Změnilo se však podle něj celé hnutí ANO svým politickým směřováním. „V roce 2014 jsem vstupoval do trochu jiného hnutí, než je dnes. Ale hnutí ANO je podle mého názoru úspěšný projekt. Nehodnotím podstatu, hodnotím, že momentálně jsou volební preference, jaké jsou. Zažili jsme několik projektů typu Věci veřejné a podobně, které po jednom volebním období zanikly,“ uzavřel brněnský exprimátor.