Armádu nemáme jen z povinnosti, ale hlavně kvůli sobě, řekl Babiš na bezpečnostní konferenci

Úvodní projevy konference Naše bezpečnost není samozřejmost (zdroj: ČT24)

Projevy premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zahájily konference o bezpečnosti České republiky a jejím postavení v Severoatlantické alianci s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost. K tématům sedmého ročníku konference patří i bezpečnostní dopady koronavirové pandemie.

Premiér Andrej Babiš ve svém úvodním projevu akcentoval připravované armádní nákupy, zdůraznil, že se na plánech nic nemění. „Na BVP bychom mohli dostat nějaký úvěr, ale to neznamená, že je nebudeme nakupovat. Budeme,“ ujistil.

Uvedl, že investice do obrany nepovažuje za nutné pouze kvůli naplnění požadavků NATO na podíl obranných výdajů na HDP. „Armádu si neudržujeme a nevyzbrojujeme jen kvůli NATO nebo tomu, že jsme to někomu slíbili. Armádu budujeme především kvůli sobě, protože naše bezpečnost je především naše vlastní odpovědnost,“ řekl premiér. Připomněl, že vojáci sehráli důležitou roli například i při likvidaci následků aktuálních záplav. „Lidé chápou, že je tu armáda pro ně i v případě mimořádné živelní události,“ míní Babiš.

Podobně hovořil také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), podle kterého se důležitost armády ukázala i během koronavirové pandemie. Stát podle něj spoléhá na to, že v podobných chvílích se o armádu bude moci opřít, což se potvrdilo.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček se zmínil o roli Evropské unie v NATO a jejích obranných schopnostech. „Pro ČR je nezbytná silná a efektivní Evropská unie a atlantické partnerství postavené na nových základech, kde bude EU aktivnějším hráčem. Bohužel má Evropská unie jak v obranné, tak v zahraniční politice rezervy – a nejen v ní,“ upozornil.

Podle Hamáčka ukázal průběh koronavirové pandemie, že EU nemá kompetence pro řešení takových krizí. „Evropský aparát je prostě příliš těžkopádný. Řešení epidemie leželo na bedrech členských států. Je velkou výzvou do budoucna, zda a jak unii vybavit pro řešení podobných krizí,“ dodal.

Ještě před dvěma nejvýše postavenými členy vlády promluvil šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák, který účastníkům konference přečetl zdravici prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten nabádal vládu, aby v rámci ekonomické krize, která přišla po koronavirovém útlumu, neškrtaly ve výdajích na obranu. Zmínil se také o názvu konference Naše bezpečnost není samozřejmost – to podle prezidenta odpovídá skutečnosti. „Musíme si to opakovat, ale hlavně si to musíme uvědomovat,“ řekl Zeman Jindrákovými ústy. O bezpečnostních tématech se podle něj nesmí mluvit „v uzavřených kabinetech“, ale na veřejných fórech.

Mezi dalšími hosty letošního ročníku bezpečnostní konference jsou kromě vrcholných vládních politiků například i eurokomisařka Věra Jourová a telekonferencí se s účastníky spojí zástupce amerického ministra obrany v Evropě Richard Landolt. Promluví také zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geonana či předseda Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Na závěr uspořádají pořadatelé konference politickou debatu, které by se měli zúčastnit zástupci všech devíti stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.