Komunisté připustili, že podpoří schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun

Události: Podpoří KSČM rekordní schodek? (zdroj: ČT24)

Komunisté poprvé připustili, že by mohli podpořit půlbilionový schodek státního rozpočtu na letošní rok. Šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řekla ČT, že doporučí rozpočet schválit širšímu vedení strany. To se sejde v sobotu.

KSČM chce při zvýšení schodku rozpočtu vyčlenit peníze na online výuku ve školách a na odměny sester v sociálních službách. Vostrá se sešla s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) už brzy ráno. Požadovala přesunout dvě miliardy na odměny pro sestry pracující v sociálních službách. Na tom se političky dohodly.

„Co se týká mě osobně, já tam nevidím v tuto chvíli zásadnější problém, protože jak jsem říkala, většina těch věcí je v našem volebním programu a v našech prioritách,“ řekla Vostrá. Předseda strany Vojtěch Filip dodal, že skutečně došlo k naplnění některých požadavků, které komunisté měli. Na sobotu k tomu svolal výkonný výbor strany. 

KSČM také trvá na konsolidaci schodku v příštích sedmi letech. 

Předseda lidovců Marian Jurečka přicházel do Strakovy akademie na dopolední jednání o podpoře rozpočtu s jasným cílem: získat od premiéra a ministryně financí víc peněz na priority své strany. „Dopravní infrastruktura, podpora bydlení, rekonstrukce zateplování, podpora rodin,“ vyjmenovával. 

„Podpora rodin s dětmi, to je téma určitě k diskusi a pan premiér se i vyjádřil, že o tom budeme přemýšlet,“ uvedla k tomu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Po jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí pak Jurečka řekl, že jasno o případné podpoře rozpočtu chtějí mít lidovci v pondělí. V pátek zákon projedná i širší vedení strany. 

Lidovci po vládě požadují, aby přesně uvedla, na co byly dosud využité peníze ze státního rozpočtu. Zároveň chtějí jasně vázané peníze ze zvýšeného schodku na konkrétní projekty, a ne jejich uložení v rozpočtové rezervě vlády. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška mají lidovečtí straníci zájem i na snížení plánovaného deficitu na 450 miliard korun, o případném dalším zvýšení by pak vláda měla opětovně jednat podle vývoje ekonomické situace země.

Vláda letos původně navrhovala deficit 40 miliard korun, kvůli koronaviru ho postupně zvýšila na nyní platných 300 miliard. O dalším zvýšení deficitu chce menšinový kabinet ANO a ČSSD jednat ve sněmovně v úterý. Podporu zatím vyjednanou nemá, jedná o ní s KSČM, lidovci a také s Piráty.

Ti například požadují větší kontrolu rozpočtového výboru nad vládními výdaji. Během pátku se s ministryní financí dohodnou, zda jednání budou pokračovat. 

O navýšení deficitu státního rozpočtu má jednat v úterý 23. června sněmovna na mimořádné schůzi.