„Je to nesmysl.“ Babiš odmítl, že zákon o evidenci majitelů mu pomáhá ve sporu o střet zájmů

Události: Zákon o evidenci skutečných vlastníků (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil za nesmysl tvrzení, že mu zákon o evidenci skutečných majitelů, který v pondělí schválila vláda, má pomoci ve sporu o střet zájmů. Kritici upozorňují na to, že díky předpisu by nebyl považován za majitele koncernu Agrofert, ale jen za vlastníka svěřenských fondů, do kterých ho vložil.

Kabinet předpis schválil hlasy ministrů za ANO, zástupci koaliční ČSSD se zdrželi. Babiš odmítl, že mu má předpis pomoci. „Myslím, že právníci to dostatečně vysvětlili. A podsouvat tady, že naši ministři mi jdou s něčím na ruku, to já zásadně odmítám. Myslím, že to bylo vysvětleno,“ uvedl.

Premiér řekl, že sám námitkám ani nerozumí. „Chápu, že opozice má stále jen Antibabiše, to je jejich problém. Určitě to bude plamenná diskuse, ale já k tomu nemám co říct. Jen se divím, že stále někdo pokračuje jen v programu proti Babišovi a nic jiného neumí,“ konstatoval šéf vlády.

Babiš dále uvedl, že mu nezáleží na tom, jak předpis ve sněmovně dopadne. „Je to evropská směrnice, není to můj zákon. A je mi jedno, jestli projde, nebo neprojde. Nepochybuji, že to bude zase debata o Babišovi, ale odmítám, že to bude v můj prospěch. Je to lež,“ dodal.

KSČM vadí zmínka o svěřenských fondech

Komunisté, kteří tolerují menšinový kabinet ANO a sociální demokracie, umožní projednat zákon ve sněmovně, chtějí ale, aby z návrhu vypadla diskutovaná zmínka o svěřenských fondech.

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče má předpis zachovat princip rovnosti, výjimka týkající se svěřenských fondů proto KSČM vadí. V případě, že by ve sněmovně předloha nedoznala změn, komunisté by ji zřejmě nepodpořili, uvedl Grospič.

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové se ministři za sociální demokracii pokusili na vládě zákon změnit. „Právě to, řekněme, problematické usnesení, které vzbuzuje spoustu emocí a podle nás je prostě zbytečné,“ konstatovala

Poslanecký klub hnutí SPD zatím žádné stanovisko k návrhu nepřijal. Předseda hnutí Tomio Okamura ale sdělil, že SPD nebude podporovat žádné ustanovení, které by vedlo k netransparentnímu udělování veřejných zakázek. Podle Okamury musí být jasné, kdo je skutečným majitelem společností, které dostávají od státu peníze.

Opozice hledá podporu pro změnu zákona

Předpis kritizovaly organizace Transparency International, projekt Rekonstrukce státu i další sněmovní strany. Piráti upozornili, že předpis neposoudil ani vládní odbor, který běžně zkoumá soulad české a unijní úpravy. Podporují proto jeho změnu.

„Věřím, že sociální demokracie, ale i třeba SPD, která minimálně v rétorické rovině bojuje proti netransparentnosti a zneužívání peněz, tuto iniciativu podpoří. Pokud by tam ta výjimka stále byla, že sněmovní strany vládu přehlasují,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že se Piráti obrátili na specialisty, protože výjimku považují za nepřípustnou.

Šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan vyzval předsedy opozičních stran k tomu, aby podepsali pozměňovací návrh, který by kritizované ustanovené změnil. Odsoudil také postoj sociální demokracie.

„Statečná, statečná ČSSD. Ono hodit to na Poslaneckou sněmovnu, ve které si komunisticko-populisticko-fašistická koalice schválí, co pro ni bude výhodné, je 'hrdinství',“ uvedl Rakušan na Twitteru. „Spojme se proti tomu. Ať se ukáže, kdo je kdo,“ doplnil.

Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury čiší z návrhu účelovost. „Najdeme shodu mezi opozičními stranami, abychom z toho tu výhodu, která je tam jenom kvůli premiérovi, odstranili,“ uvedl.

Stanjura věří, že ve sněmovně naleznou oponenti návrhu společnou řeč při přípravě pozměňovacích návrhů. Chystá se oslovit i koaliční partnery ANO, sociální demokraty a další strany.

„Nebylo by to poprvé a zdaleka určitě ne naposledy, kdy bude záležet zejména na hlasech hnutí SPD, protože to je teď tím skutečným partnerem, který je velmi spolehlivý,“ komentovala věc šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

KDU-ČSL podle svého místopředsedy Jana Bartoška ve sněmovně podpoří všechny pozměňovací návrhy, které pasáž o svěřenských fondech vyřeší.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v pondělí odmítla, že by resort psal zákony tak, aby vyhověl jednotlivcům. „Je to výhradně odborný právní úsudek, vznikl na ministerstvu spravedlnosti a stojíme si za tím. Pokud by i toto zpřesnění parlament vypustil, tak to vychází nastejno a výsledek bude tentýž,“ uvedla ke kritizovanému ustanovení.

Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost. Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš ve střetu zájmů je. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo odpověď a očekává, že budou následovat další jednání s Komisí.