Plánuje se ombudsman zaměřený na práva dětí. Vyhodnocoval by jejich podmínky a řešil stížnosti

Vláda by měla do několika týdnů dostat návrh zákona o dětském ombudsmanovi, který by prosazoval práva dětí. Jeho tým by čítal 50 lidí a úřad by měl tři pobočky – v Praze, Brně a Ostravě. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) představili obrysy připravované normy na pondělní tiskové konferenci.

Nový ochránce dětských práv by pravidelně vyhodnocoval podmínky dětí a na jejich základě by vydával doporučení úřadům a zákonodárcům. Prověřoval by i stížnosti a domáhal se nápravy. Agendu by mělo na starosti 35 expertů, 15 zaměstnanců by zajišťovalo provoz. Výdaje na instituci by podle Válkové činily 40 milionů korun ročně.

Dětským ombudsmanem by se mohl stát člověk nad 30 let, který by se aspoň pět let věnoval dotyčné problematice. Volila by ho sněmovna, jež by vybírala z kandidátů, které by navrhl Senát a prezident. Nominovaní by museli získat pět doporučení od dětských organizací. Válková řekla, že návrh zákona vládě předloží „do léta“, tedy do několika týdnů. Dodala, že o podpoře jednala s SPD či KSČM.

Tisková konference k představení nového zákona o ochránci dětí (zdroj: ČT24)

Se zřízením postu počítá Úmluva o právech dítěte. V někdejším Československu začala platit v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Země je jedním z posledních států, který dětského ombudsmana nemá.

Běžný úřad veřejného chránce práv se podle jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové zabývá asi 70 procent agendy, kterou by měl v budoucnosti zastávat dětský ombudsman. „Šetříme veškeré stížnosti na porušování dětských práv,“ poznamenala Šimůnková s tím, že chodí do příslušných zařízení. „Například do dětských domovů, a zkoumáme tam, jak se jeho obyvatelé mají. Zkoumáme diskriminaci a také postavení zdravotně postižených dětí,“ uvádí.

Úřad by mohl fungovat už v příštím roce

Válková plánuje, že by sněmovna mohla normu schválit do konce letošního roku. Poté by předlohu měl ještě projednat Senát a podepsat prezident. Zmocněnkyně tak odhaduje, že by zákon mohl začít platit od přespříštího školního roku, tedy v září 2021. Poslanci by tak mohli volit nového dětského ombudsmana či ombudsmanku ještě před sněmovními volbami, uvedla zmocněnkyně.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech a za roztříštěnost péče mezi několik resortů. O postu dětského ombudsmana se mluvilo už před víc než deseti lety v době českého předsednictví Evropské unii. V minulém volebním období zřízení pozice plánoval exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Tehdejší kabinet ČSSD, ANO a lidovců do voleb v roce 2017 ale nerozhodl. Podle dostupných informací návrh ztroskotal kvůli penězům. Ministerstvo financí vedlo stejně jako nyní hnutí ANO.