Ne všichni dobrovolníci šijí roušky. Ti v laboratořích pomáhají s testováním nebo vyvíjejí aplikace

Ne všichni dobrovolníci šijí roušky. Ti v laboratořích pomáhají s testováním nebo vyvíjejí aplikace (zdroj: ČT24)

Do boje s nákazou koronavirem se na mnoha místech zapojili dobrovolníci. Mezi nimi i stovky studentů nebo zaměstnanců výzkumných ústavů a vysokých škol.

Lukáš Konečný je původně parazitolog vystudovaný v Praze. Během doktorátu v Londýně se dostal i k virům – třeba k zice nebo chřipce. Teď ve výzkumném centru BIOCEV pomáhá testovat vzorky s podezřením na COVID-19.

„Člověk musí být ještě výrazně více soustředěný na tuto práci, než s běžnými vzorky, které třeba používá pro výzkum. Za každým vzorkem je totiž člověk, který potřebuje dostat tu správnou diagnózu,“ popsal specifika práce Konečný. 

Centrum BIOCEV má kapacitu testovat až 320 vzorků denně. Dobrovolníci jsou tady zapojeni do různých fází testování, pomáhají s administrativou i logistikou. V laboratořích tu pracuje přes sto dobrovolníků. A hlásí se další.

Dobrovolničí nejenom studenti

Vedoucí laboratoře chronorobotiky v Centru umělé inteligence ČVUT Tomáš Krajník se robotice věnuje 15 let. Se svým týmem teď ve dne v noci vyvíjí aplikaci, která by lidem usnadnila plánovat pobyt venku. Umí předpovědět, kdy bude na určitém místě nejméně lidí – a kdy je tedy nejvhodnější zajet si třeba nakoupit. „Naše aplikace pracuje s pěti typy míst, což jsou úřady, obchody, parky, dětská hřiště a lékárny,“ vysvětlil Krajník. 

Zatím se aplikace testuje v Kralupech nad Vltavou, další města se přidávají. Zpracovává jen anonymní data, která jí pošlou uživatelé. Čím víc jich bude, tím lépe bude aplikace fungovat. Dobrovolníkem se tady může stát kdokoliv.