Armáda chce odrazovat vojáky od odchodu do civilu. Kvůli koronavirové krizi můžou mít problémy s uplatněním

Českou armádu do začátku letošního dubna opustilo 510 vojáků. Jejich odchody do civilu chce vedení kvůli koronavirové krizi snížit na minimum. Podle hlavního vojenského personalisty Vratislava Berana hrozí, že by nenašli kvůli rostoucí nezaměstnanosti práci. Všem velitelům jednotek proto nařídil, aby se co nejvíc odcházejících vojáků pokusili udržet.

Citlivě přistupuje k odchodům v době koronavirové pandemie česká armáda. Podle ní by za této krize mohli mít vysloužilí vojáci problém uplatnit se na trhu práce. Ministerstvo vnitra tak rozjelo kampaň, jejíž cíl je vojáky od zvažovaných odchodů z armády odrazovat. 

Pro odklad odchodu se rozhodl třeba Jiří Lepšík, který slouží v armádě přes sedmnáct let. Za sebou má pět misí v Afghánistánu, Mali nebo Litvě a v současnosti je členem 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Na konci letošního roku měl odejít do civilu, své působení ve vojsku nakonec ale prodloužil o dva roky. 

„Celý život jsem se učil válečnictví, pro civilní zaměstnavatele bych byl nepoužitelný, proto zůstávám v armádě, je to pro mě jistota další práce a také výdělku,“ komentuje Lepšík své rozhodnutí. 

Ročně odchází z armády zhruba tisíc vojáků

Od roku 2015 počty vojáků v armádě neustále rostou. Každý rok teď uniformu obléknou zhruba dva tisíce mužů a žen. Naopak téměř tisíc lidí z armády odejde. V letošním roce k začátku dubna jich je už přes pět set. 

Kvůli omezením v důsledku pandemie koronaviru a také ekonomické krizi, která pravděpodobně bude následovat, ale velení armády očekává, že desítky vojáků se nakonec rozhodnou ve službě vlasti přetrvat. „Nemusí najít uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje generál Vratislav Beran. Zároveň dodává, že armáda se o vojáky, kteří  budou mít tyto potíže, chce postarat. 

V současnosti slouží v české armádě více než 22 tisíc vojáků, na konci roku by jich mělo být přes 23 tisíc. Pro boj s šířením koronavirové infekce jich ministerstvo obrany vyčlenilo přes tři a půl tisíce. „V případě potřeby nasadíme další síly,“ uvedla Armáda ČR na svém Twitteru.

Z řad hasičů a policistů by odchody měly být v době krize minimální

S podobným scénářem jako u armády nepočítají čeští hasiči a policisté. Důvodem je pandemie koronaviru a zapojení bezpečnostních složek do první linie v boji s touto nákazou.

„V této situaci bude minimum lidí, kteří by odešli do civilu, de facto z boje,“ je přesvědčen ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).  

UDÁLOSTI: Lidé porušovali pravidla. Ekonomové zatím varují před růstem nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)