V březnu posílila dominance hnutí ANO na 34,5 procenta, ztrátu zaznamenali Piráti

Březnový volební model agentury Kantar CZ ukazuje, že roste dominance hnutí ANO a mírně si polepšila i vládní ČSSD. Na druhém místě se v průzkumu umístila ODS a na třetím Piráti, jejichž podpora ve srovnání s únorem klesla nejvíce ze všech. Hranici pěti procent by v březnu překonalo osm stran a hnutí. Výzkum zpracovala agentura pro Českou televizi.

Podpora hnutí ANO v březnovém průzkumu vzrostla v porovnání s únorem o 3,5 procentního bodu a dosáhla 34,5 procenta. To je o celých pět procentních bodů více, než hnutí získalo ve sněmovních volbách v roce 2017.

„Preference hnutí ANO se za poslední rok významněji propadly pouze v červnu loňského roku, a to v souvislosti s protesty proti Andreji Babišovi,“ uvádí autoři průzkumu. Připomínají ale, že hned poté se podpora hnutí zvedla zhruba k 30 procentům. „Tuto hladinu si s drobnými výkyvy hnutí udrželo i v závěru loňského roku a počátkem roku letošního.“

Agentura Kantar prováděla dotazování mezi 9. březnem, kdy už byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, a 27. březnem. V tomto období vláda tvořená hnutím ANO a ČSSD zavedla postupně opatření, která měla šíření nákazy zabránit, a 12. března vyhlásila nouzový stav.

„Zdá se, že kroky vlády mají jistý vliv na momentální politické nálady ve společnosti. Jak víme i z jiných výzkumů, občané hodnotí aktivitu vlády během probíhající krize velmi solidně, což se zřejmě odráží i na mírně rostoucích preferencích vládního lídra,“ konstatují autoři průzkumu.

Druhá ODS, třetí Piráti

O jeden procentní bod si v březnovém průzkumu oproti předchozímu měsíci polepšila také ODS, která v březnu měla podporu 14 procent voličů.

Těsně za občanskými demokraty se umístili Piráti, kteří získali 13,5 procenta hlasů. Ačkoliv se stále pohybují nad svým výsledkem ze sněmovních voleb, oproti únoru zaznamenala strana pokles o dva procentní body. Jde o největší propad u sledovaných stran.

„Aktuální propad Pirátů se pohybuje pod průměrem za poslední rok,“ připomínají autoři průzkumu.

Čtyři strany mají shodnou podporu

Část ztráty mohou Piráti podle autorů průzkumu připsat na vrub vládním stranám. Také ČSSD, která se v průzkumu umístila na čtvrtém místě s šesti procenty hlasů, zaznamenala lepší výsledek. A to o 0,5 procentního bodu; což je ovšem v rámci statistické chyby.

„Několik respondentů, kteří by teď od Pirátů přešli k ČSSD, například v pozitivním kontextu zmínilo konkrétně osobu Jana Hamáčka, u nějž kvitují jasnou a srozumitelnou komunikaci opatření, která jsou zaváděna,“ tvrdí autoři průzkumu.

V březnovém průzkumu dosáhly na podporu ve výši 5,5 procenta shodně strany SPD, KSČM, STAN a TOP 09. Zatímco pro SPD a STAN jde v porovnání s únorem o propad ve výši jednoho procentního bodu, KSČM si naopak jeden procentní bod připsala. Podpora TOP 09 se od února nezměnila.

Ze stran zastoupených nyní ve sněmovně by v březnu žádné křeslo neobhájila KDU-ČSL.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Model zisku mandátů

Agentura Kantar CZ modeluje také možné složení sněmovny na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měření. 

Hnutí ANO by získalo 86 mandátů. Piráti by dosáhli na 38 křesel, ODS by získala 32 mandátů. Zbylé strany by si rozdělily od sedmi do třinácti poslaneckých křesel.

Ze současných sněmovních stran má nejnižší pravděpodobnost vstupu do dolní komory KDU-ČSL, které model nepřisoudil žádný mandát.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 9. 3. až 27. 3. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 924 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 až 3,1 procentního bodu.