Policie chce poslat před soud exmanažery Škody JS. Z firmy údajně vyvedli přes čtvrt miliardy korun

Policisté navrhli obžalovat pět bývalých manažerů Škody JS, které viní ze zpronevěry a krácení daně. Kriminalisté tvrdí, že pětice vyvedla ze strojírenské firmy přes čtvrt miliardy korun, a to na základě fiktivního poradenství. Škoda JS následně podle policie nezaplatila daně ve výši téměř 55 milionů korun. Samotná firma ale v případu není obviněna.

Událostmi kolem Škody JS se česká policie zabývá od roku 2014. Vyšetřování vedl tým sestavený společně se švýcarskými kriminalisty. „Vyšetřování probíhalo rovněž v úzké součinnosti s Národním protikorupčním úřadem Ukrajiny,“ dodal mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

S Ukrajinou údajné vyvádění peněz ze Škody JS do několika zahraničních obchodních společností souvisí proto, že podle policie fiktivní poradenství bylo vztaženo k dodávkám technologického zařízení do čtyř ukrajinských jaderných elektráren.

Společnost spolupracuje s policií

Návrh na obžalobu má dvě části – jednak policie tvrdí, že pětice bývalých manažerů vyvedla ze Škody JS 11 milionů eur (v současnosti asi 300 milionů korun), jednak podle vyšetřovatelů následně firma zanesla výdaje za fiktivní poradenství do nákladů. „Čímž mělo dojít za zdaňovací období let 2008 až 2014 ke zkrácení daně z příjmu právnických osob ve výši téměř 55 milionů korun,“ upozornil mluvčí Ibehej.

Mluvčí Škody JS Jan Sotolár zdůraznil, že se firmy samotné trestní stíhání netýká. „Obžaloba se týká fyzických osob, které již nejsou zaměstnanci firmy Škoda JS. Společnost Škoda JS není v tomto případě z ničeho podezřívána a nebylo vůči ní vzneseno žádné obvinění. Od roku 2014 poskytujeme plnou součinnost orgánům činným v trestním řízení v České republice, ve Švýcarsku a na Ukrajině,“ řekl Stolár. 

Plzeňská Škoda JS (dříve Jaderné strojírenství) dodává technologie pro jadernou energetiku. Kromě výroby dílů jaderných elektráren se zabývá také řízením projektů. Firma je od roku 2004 členem ruské strojírenské skupiny OMZ.