Šéfem Úřadu pro kybernetickou bezpečnost se stal generál Řehka. Odborník na informační válku

Vláda ve čtvrtek jmenovala generála Karla Řehku ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na rozhodnutí kabinetu upozornil Deník N. Vládní nominaci ve středu projednal i sněmovní bezpečnostní výbor, což byla nutná podmínka jmenování.

Karel Řehka se účastnil zahraničních armádních misí, působil u speciálních sil, na ministerstvu obrany i u NATO. Nahradí Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil premiér Andrej Babiš (ANO) nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi.

Do jmenování Řehky vedl NÚKIB statutární náměstek Jaroslav Šmíd, do výběrového řízení se přihlásilo devět lidí. Ve výběrové komisi zasedali i ředitelé všech tří českých zpravodajských služeb.

Má hodnost brigádního generála

Řehka vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Absolvoval například roční důstojnický kurz ve Velké Británii nebo prestižní kurz rangers v USA. Zúčastnil se misí na Balkáně a v Afghánistánu.

V české armádě působil u 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, které od roku 2010 vedl. Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. Naposledy byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod, pod kterou spadají alianční jednotky rychlé reakce předsunuté na území Polska a Pobaltí. 

Pětačtyřicetiletý Řehka má hodnost brigádního generála, do které jej na návrh ministra obrany Martina Stropnického (ANO) povýšil v říjnu 2016 prezident Miloš Zeman.

Je autorem několika prací z oblasti nekonvenčního způsobu vedení války, speciálních operací a bezpečnosti, mimo jiné knihy Informační válka. Opakovaně zdůrazňuje, že nekonvenčním formám války musí Česká republika i NATO věnovat čím dál větší pozornost.

  • Vznikl v létě 2017 vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). 
  •  
  • Jako centrální správní orgán má na starost kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů. 
  • Zabývá se také neveřejnými službami v rámci družicového systému Galileo. 
  • Bývalý poslanec a šéf NBÚ Navrátil vedl úřad od jeho vzniku.