Vystrčil na Tchaj-wan nepojede. Senát zrušil kvůli koronaviru všechny cesty

Zrušení zahraničních cest senátorů včetně cesty na Tchaj-wan plánované Jaroslavem Kuberou oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Důvodem jsou přijatá opatření proti šíření koronaviru. Neznamená to ale podle něj, že o možné návštěvě Tchaj-wanu nebude uvažovat, až opatření pominou.

„Shodli jsme se, že je potřeba zrušit všechny zahraniční cesty, včetně cesty na Tchaj-wan. Senátoři na žádné zahraniční cesty vyjíždět nebudou,“ uvedl předseda Senátu Vystrčil, který tak komentoval středeční schůzku nejvyšších ústavních činitelů.

V tuto chvíli se tak podle svých slov tématem nezabývá, až ale opatření ohledně koronaviru pominou, předpokládá, že se k němu vrátí. Uvedl také, že na středeční schůzce nejvyšších ústavních činitelů apelovali na prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil plánovanou návštěvu Číny. Proběhnout má v dubnu.  

„Pokud by to bylo v mé moci, tak bych zakázal panu prezidentovi i cestu do Číny, bohužel to možné není, pan prezident si o svých cestách rozhoduje sám,“ komentuje to Vystrčil. 

Prohlášení je z hlediska česko-čínských vztahů podle Vystrčila vyvážené

Předseda Senátu uvedl, že ačkoliv prohlášení, které ze schůzky vzešlo, je překvapivě vyvážené, zcela spokojený s ním není. Podle svých slov bude nadále požadovat výměnu čínského velvyslance a omluvu čínského velvyslanectví, které na schůzce neúspěšně prosazoval.

Události, komentáře: Miloš Vystrčil o setkání ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

„Respektuji, že jsem byl v rámci hlasování o těchto bodech přehlasován. Prohrál jsem 3:1, v politice vyhráváte i prohráváte,“ řekl Vystrčil. Názor tak podle něj změnil i premiér Andrej Babiš (ANO), který se v minulosti vyslovil pro odvolání velvyslance.

Vystrčil uvedl, že požádá o schůzku ministra zahraničí a prezidenta a bude s nimi chtít o činnosti čínské ambasády dál jednat.

Důvodem případné omluvy a výměny na postu velvyslance je dopis ambasády, v němž hrozí trestem pro české firmy v Číně i zesnulého předsedu senátu Kuberu v případě, že by na Tchaj-wan tehdejší předseda Senátu odcestoval.