Izolace severu nestačí. Zakažte Italům cestovat, vyzval Babiš italského premiéra

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla italská vláda pro zamezení šíření nového typu koronaviru v Evropě zakázat svým občanům cestovat do zahraničí. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Babiš není přesvědčen, že izolace nejhůře zasažených oblastí na severu Itálie, která postihla 16 milionů lidí, postačí.

„Itálie by měla zakázat cestování všem svým občanům do Evropy, protože my v rámci Schengenu nejsme schopni tohle nařídit,“ řekl Babiš v rozhovoru pro ČT. „Jediné, co je možné, aby italský premiér vyzval své občany, aby do jiných zemí v Evropské unii necestovali. My nevíme, jestli nákaza v Itálii zůstane jenom u 16 milionů lidí v karanténě,“ doplnil český premiér.

Místopředseda opoziční ODS Zbyněk Stanjura v Otázkách Václava Moravce doporučil Babišovi, aby se s takovou výzvou spíše než na předsedu italské vlády obrátil na Brusel. „Pokud by se měl omezit pohyb Italů po Evropě, tak by to chtělo evropské řešení. Spíše bych očekával, že naši představitelé budou iniciovat jednání na evropské úrovni. V rámci Schengenu to jeden stát není schopen řešit. Je mnohem lepší jednat s partnery,“ uvedl.

Italská vláda vydala v noci na neděli dekret, podle kterého se nesmí cestovat do Lombardie ani ji opustit, totéž platí pro čtrnáct provincií v sousedních regionech, mimo jiné pro město Benátky. Zákaz odjezdu z uzařených lokalit se netýká turistů, ti by se naopak podle Babiše i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měli co nejrychleji vrátit.

„I ti, kteří tam pracují, by bylo lepší, aby se vrátili domů, než se situace v zemi vyjasní,“ doporučil premiér.

Uzavřené oblasti v Itálii
Zdroj: ČT24/opa

České úřady nedoporučují cestovat do Itálie a od soboty musí každý, kdo se z Itálie do ČR vrátí, do dvoutýdenní domácí karantény. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví se týká českých občanů, lidí s trvalým i přechodným pobytem v republice a také zaměstnanců, kteří v Česku pracují, i když přechodný pobyt v zemi nemají.