Dominance ANO pokračuje, ukazuje volební model. Na hranici sněmovny se tísní čtyři strany

Únorový volební model agentury Kantar CZ ukazuje, že vládní hnutí ANO si na české politické scéně udržuje dominantní postavení. S odstupem ho v průzkumu následují Piráti a ODS. Hned čtyři strany se pohybují okolo pětiprocentní hranice. Nejvýraznější propad vykázali komunisté. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Dlouhodobé první místo si v únorovém modelu udržuje hnutí ANO, které si oproti lednovým číslům polepšilo o jeden procentní bod. Na čele volebních preferencí se vládní ANO drží od voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017 a významný propad u voličů zaznamenalo pouze loni v červnu, kdy probíhaly demonstrace namířené proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Záhy se ale preference vrátily k růstu.

Druhé místo si s odstupem udržují Piráti s 15,5 procenta, což oproti minulému modelu znamená propad o jeden procentní bod. Naopak třetí ODS je na tom o polovinu procentního bodu lépe a v únorovém průzkumu jí vyjádřilo přízeň třináct procent dotazovaných.

Do sněmovny by se podle Kantaru dostali také Starostové a nezávislí s 6,5 procenta, přičemž si oproti lednovým datům přilepšili o jeden a půl procentního bodu. SPD si naopak o jeden procentní bod pohoršila a podle modelu by ji volilo 6,5 procenta respondentů.

Komunisté ztrácí, na hraně je ale více stran

Na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny se v rámci statistické chyby pohybují čtyři strany. Shodnou podporu 5,5 procenta průzkum přisuzuje ČSSD a TOP 09. Zatímco opoziční strana se drží na stejné úrovni jako minule, výsledek vládních sociálních demokratů je o půl procentního bodu výš.

Přesně na pětiprocentní hranici, která rozhoduje o vstupu do sněmovny, se opět drží lidovci. Šanci na vstup do sněmovny mají ještě komunisté, pro které však 4,5 procenta znamenají ztrátu dvou procentních bodů oproti poslednímu sběru dat.

Tři procenta respondentů by svým hlasem podpořila hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Při lednovém průzkumu to byla 2,5 procenta dotazovaných. „Hnutí Trikolóra tedy zatím nedokázalo přilákat voliče natolik, aby překonalo pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny,“ konstatují autoři modelu.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Model zisku mandátů

Agentura Kantar CZ modeluje také možné složení sněmovny na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měření.

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v době sběru únorových dat, mandáty by v dolní komoře Parlamentu získalo osm stran. Vítězné hnutí ANO by si připsalo 82 křesel, Piráti 37 a ODS 32 mandátů. 

Zbylé strany by si rozdělily od sedmi do třinácti mandátů (SPD třináct, STAN jedenáct, ČSSD a KSČM devět, TOP 09 sedm). Ze současných parlamentních stran má nejnižší pravděpodobnost vstupu do sněmovny KDU-ČSL, které model nepřisoudil žádný mandát.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 10. 2. až 28. 2. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 888 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 až 3,0 procentního bodu.