Biatlon na Vysočině bude bez diváků, jinde ale kvůli koronaviru ruší spíš menší akce

Zabezpečení biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě, kam během letošních závodů nesmějí diváci, bude na pořadatelích. Dohled nad veřejným pořádkem zajistí policie, město posílí hlídky strážníků. Omezovat hromadné sledování závodů například v restauracích ale radnice nebude. Světový pohár v biatlonu je zatím jedinou masovou událostí, kterou opatření kvůli koronaviru zasáhla. Města a obce ruší spíše menší akce, zejména pro seniory. Mezinárodní veletrhy v Brně se naopak konat budou.

O tom, že budou závody v Novém městě na Moravě bez diváků, rozhodla Bezpečnostní rada státu v pondělí v obavě ze šíření koronaviru. Ve městě je podle starosty Michala Šmardy (ČSSD) přesto část zejména zahraničních fanoušků, kteří o zákazu nevěděli, a překvapil je.

Město proto nebude omezovat hromadné sledování závodů třeba v restauracích. Zároveň je ale nepodpoří instalací velkoplošných obrazovek na náměstí. „Myslíme si, že by to nebylo vhodné. To opatření Bezpečnostní rady státu je míněno vážně a bezesporu pro něj má vláda své důvody, proč ho přijala. Není rozumné snažit se ho obcházet nebo narušovat,“ řekl Michal Šmarda. Město posílí hygienická opatření tím, že dodá přípravky na dezinfekci rukou do veřejných budov.

Kvůli biatlonovým závodům bude pro dopravu uzavřena silnice vedoucí od nemocnice k Vysočina Aréně. Většina dalších dopravních omezení podle starosty padla, bez diváků a většího počtu aut nebudou třeba.

 Nemocnice připravila pětijazyčný manuál pro účastníky závodů. Je v něm i plánek s vyznačenou trasou k infekční ambulanci, jejíž ordinační hodiny jsou do neděle prodloužené. Organizátoři závodů zrušili tradiční tiskové konference, na dotazy novinářů budou závodníci odpovídat v mixzóně upravené zábranami tak, aby mezi řečníky bylo jeden a půl metru volného prostoru. Odstup je jedním z opatření proti šíření kapénkové infekce, mezi které koronavirus patří.

Naposledy se světový pohár konal v Itálii, odkud podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jeden nakažený divák odjel do Německa. Bezpečnostní rada státu podle předsedy vlády v tomto případě rozhodla správně, a to na doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové.

Velké akce budou muset pořadatelé hlásit hygieně

Jiné hromadné akce se podle středečního rozhodnutí Bezpečnostní rady státu zatím omezovat nebudou. Pořadatelé těch s více než pěti tisíci diváky je ale musejí hlásit hygienikům, aby posoudili rizika.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je v případě omezení hromadných akcí postupovat obezřetně. Kdyby stát podle něj na několik měsíců zablokoval veškeré akce, mohl by podle něj způsobit „obrovské národohospodářské škody“. „Pokud dojde k prvnímu přenosu, tak to zvážíme, ale nyní je míra rizika velice malá,“ řekl Prymula.

Mezinárodní veletrhy Brno nezruší

Konání mezinárodních veletrhů proto nezrušilo Brno. V pondělí se sešla Bezpečnostní rada města kvůli informaci o pobytu nakažené Američanky s kamarádkou z Ekvádoru. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) řekla, že není třeba přistupovat k rušení akcí. „Týká se to například veletrhů. Není teď nutné přistupovat ani k zavírání škol, ale zaměříme se na prevenci,“ řekla.

Ve čtvrtek začínají na brněnském výstavišti veletrhy Motosalon a ProDítě, které loni navštívilo přes sedmdesát tisíc lidí. Po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí bude v areálu častější úklid a k dispozici dezinfekce na ruce. „Návštěvu veletrhu nelze srovnávat s hromadnou sportovní akcí. V průběhu veletrhů se po areálu pohybuje v jeden moment maximálně 8000 lidí, jsou ale rozptýleni na ploše několika desítek tisíc čtverečních metrů,“ řekl mluvčí veletrhů Jiří Smetana. Návštěva výstaviště je podle něj rozhodně méně riziková ohledně jakékoliv nákazy než jízda hromadnou dopravou.

Ředitel obou začínajících veletrhů Petr Maliňák navíc zdůraznil, že i když jde o veletrhy mezinárodní, vztahuje se mezinárodnost k portfoliu zastoupených značek. „Tyto značky ale u nás mají české nebo slovenské zastoupení, a pokud je zastupují lidé jiné národnosti, jsou to lidé dlouhodobě žijící v Česku či na Slovensku, nežijí tedy v rizikových oblastech,“ vysvětlil Petr Maliňák. Podle něj není důvod se vyhýbat stánkům s italskými nebo čínskými značkami.

V Evropě přitom byly odvolány desítky výstavních akcí. Zrušen byl například veletrh cestovního ruchu ITB Berlín, který měl začít ve středu. Konat se nebude ani přehlídka mobilních technologií MWC v Barceloně. Světový veletrh investičních příležitostí MIPIM, který se měl uskutečnit v březnu ve Francii, byl přesunut na červen.

Mendelova univerzita v Brně pak kvůli rizikům spjatým s novým typem koronaviru zrušila hojně navštěvovanou výstavu orchidejí. Měla začít v sobotu ve sklenících botanické zahrady a arboreta v Černých Polích. „Letos se neuskuteční, zahrada zůstane o víkendu zavřená,“ řekla vedoucí oddělení komunikace a marketingu univerzity Jiřina Studenková.

Uzavřená infocentra, zrušené exkurze

Energetická skupina ČEZ uzavřela kvůli šíření nákazy novým koronavirem informační centra ve svých elektrárnách, do odvolání platí také zákaz veškerých exkurzí a všech zbytných návštěv do všech objektů společností skupiny. Hlavní budovu na Národní třídě v Praze pro veřejnost od středy uzavře také Akademie věd ČR. „Současně se ruší popularizační akce, přednášky a konference,“ řekla Markéta Růžičková. Účastníci pracovních schůzek a školení dostanou informace o pravidlech vstupu na recepci.

Exkurze plánované na pátek jako součást Noci práva zrušil i Nejvyšší soud v Brně. „Hromadná exkurze i beseda by byly v rozporu s těmito opatřeními. Hodláme k riziku nákazy přistupovat zodpovědně a konzistentně, chránit přitom chceme také zdraví samotných účastníků plánované akce,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

Noc práva je program, do kterého se v pátek zapojuje více justičních a akademických institucí v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě. Například Nejvyšší správní soud podle své mluvčí Sylvy Dostálové zatím nepočítá s tím, že by své akce rušil či odkládal.

Krajská bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje nedoporučila konání akcí nad pět set lidí, Národní divadlo moravskoslezské ani Janáčkova filharmonie Ostrava zatím akce neruší. Naopak Moravskoslezský kraj již oznámil, že odložil čtvrteční vyhlášení ceny Sportovec roku. „Vítěze vyhlásíme pravděpodobně v červnu, řeší se náhradní termín,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Seniorky oslaví MDŽ později

Pražské radnice kvůli ohrožení novým koronavirem ruší služební cesty a společenské akce. Praha 13 například vítání občánků, Senior akademii, MDŽ setkání se seniory a dětský karneval. Praha 2 se rozhodla zrušit plánované březnové a dubnové termíny zpřístupnění krytu Folimanka. „Další konkrétní opatření v tuto chvíli neplánujeme, nicméně jsme připraveni na aktuální vývoj reagovat,“ uvedla mluvčí Andrea Zoulová. Většina radnic se zaměřila především na prevenci a informovanost.

Setkání seniorů k oslavě Mezinárodního dne žen se neuskuteční ani v Ústí nad Labem. „Setkání nerušíme, ale pouze jsme ho odložili. Až se situace uklidní, najdeme vhodný termín a budeme o něm s předstihem informovat,“ sdělil primátor Petr Nedvědický (ANO). Tradiční oslavy MDŽ v Domě kultury se účastní stovky lidí seniorského věku.

Ministerstvo obrany kvůli opatřením před šířením nového typu koronaviru zrušilo páteční setkání k výročím bojů u Sokolova a u Jasla. Jako důvod uvedlo prevenci při pořádání akcí s větší koncentrací osob. „Na akci chodí především starší lidé, kteří patří mezi skupinu nejvíce ohroženou nemocí způsobenou koronavirem,“ řekl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

  • tzv. kapénkovou infekcí
  • šíření kýcháním, kašláním i řečí; přenosem z člověka na člověka po úzkém kontaktu
  • inkubační doba: dva dny až dva týdny
  • příznaky: horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů, únava
  • nejohroženější skupiny: senioři, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou
  • Zdroj: ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav