Čínský dopis k Tchaj-wanu je výhrůžný, míní Vystrčil. Chce vědět, jak reagoval prezident

Šéf Senátu chce od Zemana vysvětlení čínského dopisu k Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by měl Senátu podle jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) vysvětlit, zda a jak reagoval na lednový dopis čínského velvyslanectví, které v něm varovalo před misí na Tchaj-wan. Vystrčil pokládá dokument za vměšování Číny do vnitřních záležitostí Česka a chce od ministra zahraničí důraznou reakci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Hrad nechce posílat vzkazy přes média.

Dopis je podle Vystrčila výhrůžný až vyděračský a staví Česko do role čínského lokaje. Šéf Senátu chce od prezidenta Zemana vědět, zda dopis četl a proč na něj příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval. Zeman už dříve uvedl, že senátorská mise na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu Česka.

Vystrčil si chce také ověřit, jak s dopisem čínské ambasády souvisí dva podpůrné přípisy od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka. 

Ovčáček sdělil, že Hrad nechce posílat žádné vzkazy prostřednictvím médií. „Pan předseda Senátu se jistě zúčastní setkání nejvyšších ústavních činitelů, které se plánuje v průběhu měsíce března. Zde může téma v poklidu prodiskutovat,“ konstatoval.

O uskutečnění cesty na Tchaj-wan hodlá Vystrčil rozhodnout až po schůzkách s prezidentem a ministrem zahraničních věcí.

S čínským velvyslancem minulý týden hovořil náměstek ministra zahraničí, vytkl mu, že dopis nepovažuje za standardní formu diplomatické komunikace. Vystrčil se naopak s velvyslancem sejít nechystá. Přijal by ho podle svých slov pouze v případě, že by se ambasador přišel omluvit a oznámit, že svou pozici v Česku opouští. „Netroufám si odhadnout, jakým způsobem se bude situace vyvíjet. Čekáme na vyjádření kanceláře prezidenta, případně ministra zahraničních věcí, pana Petříčka,“ dodal.

Vystrčil: Jsem pro, abychom se ohradili velmi tvrdě

Vystrčil dal najevo, že celou věc nenechá bez řešení. „Já sám jsem pro to, abychom se ohradili velmi tvrdě, abychom tvrdě dali najevo, že takovýto způsob jednání není korektní. Musíme ale vědět, jakým způsobem dopis vznikl, kdo ho napsal a jak byl dopraven do Senátu přes kancelář prezidenta republiky.“

Čínské velvyslanectví v lednovém dopise varovalo před možnými následky cesty Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Hrozilo v něm trestem pro Kuberu i české firmy. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.