Nedokázal naplnit moje představy, shrnul Vojtěch odvolání ředitele Maška. Ten oponuje: Výhrady nejsou nesouhlas

Události, komentáře: Ministr Adam Vojtěch (za ANO) a odvolaný ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromír Mašek (zdroj: ČT24)

Nenaplňoval vizi ministerstva a o reformě psychiatrické péče říkal, že je naivní, vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), proč odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška. Podle Maška ale výhrady nejsou totéž co nesouhlas. O situaci v Havlíčkově Brodu spolu Mašek a Vojtěch debatovali v pořadu Události, komentáře.

Za jeden z hlavních důvodů, proč byl s výkonem ředitele nespokojen, označil ministr Vojtěch Maškův postoj k reformě psychiatrické péče. „Vyplynulo, že není schopen naplnit základní principy reformy psychiatrické péče. Procházíme poměrně výrazným reformním procesem, každá nemocnice má transformační plán. A pokud má pan ředitel názor, že je to naivní, nezodpovědné a podobně, tak je velmi složité naplnit představy ministerstva,“ zdůvodnil Vojtěch.

Mašek měl ale podle svých slov „spíše výhrady než nesouhlas“. „Mít výhrady je legitimní. Ale když je to vnímáno ze strany zřizovatele jako nesouhlas, tak chápu, že na místě ředitele bude chtít někoho jiného,“ reagoval Mašek. Dílčí kroky reformy ale podle něj nemocnice plní.

Mašek a Vojtěch se neshodují například na tom, zda a jak propouštět z psychiatrických nemocnic pacienty, kteří tam byli léčeni dlouhodobě. Podle Maška se stává, že tito lidé bez pomoci, na kterou nejsou obce připravené, končí na ulici. To se podle ministra zdravotnictví neděje.  

Vojtěcha přivítali v Havlíčkově Brodě nespokojení zaměstnanci nemocnice

Mašek a Vojtěch se v pátek tváří v tvář nesetkali. Přestože Vojtěch přijel do Havlíčkova Brodu, aby o situaci jednal s vedením nemocnice, ministr i odvolaný ředitel spolu hovořili až v pořadu Události, komentáře.

Vojtěcha v  Havlíčkově Brodu uvítala zhruba polovina z 650 zaměstnanců nemocnice; ti s Maškovým odvoláním nesouhlasili. Vojtěch uvedl, že Mašek neprojevil o setkání zájem. „Nepřišlo mi na místě, spíše jsem čekal, že pan ministr bude chtít mluvit se mnou,“ reagoval Mašek.

K protestům by podle Maška nedošlo, kdyby jeho odvolání nebylo náhlé. „Nečekal jsem to ani já, ani zaměstnanci nemocnice. Kdyby to bylo uděláno jinak, mohl bych je na to připravit, dokázal bych to s nimi komunikovat. Ale jsem rád, že se ozvali,“ řekl Mašek.   

Celou diskusi si můžete pustit ve videu.