Chřipková epidemie stále trvá, nejhorší situace je v Libereckém kraji

Nemocných chřipkou v Česku od minulého týdne ubylo přibližně o 11 procent. Rušit vyhlášený status epidemie se však zatím žádný z krajů nechystá a desítky léčebných zařízení nadále zůstávají pro návštěvy zavřené. Sedm krajů pořád vykazuje epidemické hodnoty. K mírnému zlepšení situace přispěly jarní prázdniny. České televizi to potvrdil Státní zdravotní ústav.

„Momentálně v Česku evidujeme 1422 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie tradičně trvá nějakých čtyři až šest týdnů, občas až osm. Epidemie je už ale pomalu na ústupu,“ sdělil České televizi Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Podle něj situaci přispěly jarní prázdniny, díky kterým nejsou děti na školách s viry v přímém kontaktu. Školáci jsou totiž skupinou s největší nemocností.

Epidemie, která podle odborníků přichází ve vlnách, je tak v Česku stále vyhlášena ve všech krajích. „Nejhorší situace je v Libereckém kraji, kde je 1749 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ upozornil Kynčl. Vyšší nemocnost je také na Karlovarsku, Plzeňsku a Zlínsku.

Nejmenší počet pacientů je naopak v Praze, kde je 1163 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie se vyhlašuje při počtu 1500 až 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel k 21. 2. 2020
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Část nemocnic uzavřela od začátku února pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní, interní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení.

Chřipka má zatím oproti minulému roku mírnější dopad na českou populaci. Lékaři letos v zimě zatím registrovali 284 vážných případů chřipky, ze kterých bylo 44 smrtelných. Za stejné období bylo loni hlášeno 369 těžkých případů a 94 mrtvých.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: MZ ČR/SZÚ

Chřipka v Evropě

Od začátku února je chřipková epidemie na většině kontinentu. Evropské státy převážně hlásí status střední chřipkové aktivity, který je aktuálně přidělen i Česku. Ve srovnání s předchozími roky však nejde o nadstandardní hodnoty. Podle dat Světové zdravotnické organizace vykazovalo ve druhém únorovém týdnu vysokou chřipkovou aktivitu pouze Slovinsko.

Chřipkou v Česku každoročně onemocní statisíce lidí a v souvislosti s ní doktoři registrují průměrně dva tisíce úmrtí. Nejvyšší výskyt je u školáků a dospívajících, maximum počtu úmrtí pak mezi seniory. Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad.

Z veřejného zdravotního pojištění mají očkování hrazeno senioři nad 65 let, chroničtí pacienti s vážnějšími nemocemi srdce a cév, ledvin či plic, cukrovkou léčenou léky a lidé v domovech seniorů, léčebnách dlouhodobě nemocných a podobných zařízeních.