Obce by mohly dát na své budovy víc solárních panelů. Ušetřily by na investice

Události: Obce zvažují, že na obecní domy zavěsí solární panely (zdroj: ČT24)

Obce hledají způsob, jak platit méně za elektřinu. Ve spolupráci s ministerstvy pro místní rozvoj a průmyslu připravují projekty na využití solární energie. Sdružení místních samospráv mezitím na radnicích zjišťuje, jaké mají výdaje a možnosti, kam solární panely umístit. Objevovat by se měly na střechách obecních budov.

Solární panely na obecních budovách by měly obcím pomoci k větší energetické soběstačnosti. Zda je o to vůbec zájem, teď mapuje Sdružení místních samospráv. Zajímá se také o to, kolik obce za energie platí.

Zatím reagovala každá šestá radnice: 86 procent z nich platí za energie do milionu korun. Aby se solární panely obci vyplatily, musí mít větší odběr elektřiny, na jedno odběrné místo alespoň 30 megawattů.

Náklady obcí na energie
Zdroj: ČT24/Sdružení místních samospráv

Pomoc obcím s přístupem k velkým bateriovým systémům nabízí ministerstvo průmyslu. „Chceme si pár těch projektů vyzkoušet, pilotně je realizovat, zjistit, co je dobře, co je špatně. A pak jít do legislativy,“ plánuje ministr resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Solární panely budou součástí dohody o spolupráci, kterou má Sdružení samospráv podepsat s ministerstvem pro místní rozvoj v březnu. Obsažena v ní budou i další takzvaně chytrá řešení.

„Představa je taková, že by se měla ušetřit v průměru jedna třetina výdajů, které jsou na odběrném místě,“ očekává předseda sdružení a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

„My si od toho slibujeme zefektivnění. Chceme, aby bylo chytré osvětlení, které ale musí být z něčeho napájeno. To jsou přesně ty modely,“ plánuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová ( za ANO).

Zbylo by víc na investice

Zájem o solární panely má i Kácov na Kutnohorsku s osmi stovkami obyvatel. Náklady na veřejné osvětlení se obci každoročně zvyšují, loni za světlo na ulici platila radnice kolem čtyř set tisíc. „Ani obcím se ceny za energii nefixují třeba na tři roky, ale jenom na jeden rok. Takže začaly mírně stoupat,“ zhodnotila starostka Kácova Soňa Křenová (za STAN).

Kácov má řadu budov, na které by se mohly panely nainstalovat: od sokolovny přes základní školu až po dům s obecními byty a lékařem. „Tady bychom využili energii právě na provoz bytů,“ plánuje starostka.

Pomocnou ruku nabízí i společnost ČEZ. „Jsme ochotni na tom participovat, naše úloha bude víceméně poradní. Chtěli bychom tím dát obcím najevo, že tato řešení tu jsou a že pro ně můžou být benefitem,“ uvedl mluvčí společnosti Roman Gazdík.

První projekty ve spolupráci s energetickými společnostmi by se podle Sdružení místních samospráv mohly rozjet zhruba v polovině roku. Pro Kácov by to znamenalo, že by ze svého dvanáctimilionového rozpočtu mohl dát víc peněz na investice a míň na provozní výdaje.