Poslední rozloučení se zesnulým šéfem Senátu Kuberou bude v pondělí 3. února

Smuteční shromáždění k uctění památky Jaroslava Kubery se uskuteční 3. února v Teplicích, následně se bude konat pietní shromáždění v pražském Rudolfinu. Po dohodě představitelů Senátu s Kuberovou rodinou nebude státní pohřeb ani pohřeb se státními poctami. Jedná se však o vyhlášení státního smutku, které chce navrhnout Senát. Druhý nejvyšší ústavní činitel, bývalý dlouholetý teplický primátor a jeden z nejznámějších politiků ODS zemřel v pondělí.

„Jaroslav Kubera nebude mít ani státní pohřeb, ani pohřeb se státními poctami, ale v Teplicích bude v pondělí 3. února rozloučení – řekl bych i rozloučení se státními poctami,“ řekl po jednání s rodinou člen senátního organizačního výboru Miloš Vystrčil (ODS). Upřesnil, že bude v teplickém divadle rakev pravděpodobně se státní vlajkou a budou moci přicházet lidé vyjádřit soustrast nebo úctu.

Veřejné rozloučení s Jaroslavem Kuberou zorganizuje teplická radnice. Pohřeb se potom uskuteční v rodinném kruhu, řekla senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. „Do toho, jak si bude rodina organizovat své rozloučení, se nebudeme vměšovat,“ dodal Vystrčil.

Současně se v pondělí uskuteční i vzpomínka na zesnulého předsedu Senátu v Praze, přijít by na ni měli přátelé a známí, podle Miloše Vystrčila bude „pravděpodobně v Rudolfinu“.

Rodina politika, který byl 24 let teplickým starostou, respektive primátorem, a devatenáct let senátorem, přičemž zhruba rok a čtvrt horní komoře předsedal, nemá nic proti tomu, aby vláda vyhlásila státní smutek. To však zatím není jisté. První místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN) řekl, že vyhlášení státního smutku premiérovi teprve navrhne, a to rovněž na 3. února.

Kdo Kuberu nahradí v Senátu? Voliči rozhodnou na konci března

Jaroslav Kubera měl v horní komoře zasedat ještě necelé čtyři roky. Kvůli jeho úmrtí budou na Teplicku doplňovací volby, jejich první kolo vyhlásil prezident republiky na 27. a 28. března. Rozhodnutí ještě musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle zákona se doplňovací volby musí uskutečnit do 90 dnů od úmrtí senátora, v případě Jaroslava Kubery by tedy byl nejzazší termín v polovině dubna. Vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Senátoři si také budou muset zvolit nového předsedu. Senátní kluby ale chtějí nechat vyjednávání o kandidátech až na dobu po ukončení všech pietních akcí. Než bude nový předseda zvolen, budou Kuberovy pravomoci náležet prvnímu místopředsedovi Senátu Jiřímu Růžičkovi (STAN). 

Jaroslav Kubera nebyl pouze senátorem, ale také zastupitelem Teplic i Ústeckého kraje. Protože se do zastupitelstev volí jiným způsobem než do Senátu, není třeba vypisovat i zde nové volby. Krajským zastupitelem se Kubera stal v roce 2016 nečekaně, když kandidoval na 55. místě, ale díky preferenčním hlasům poskočil na druhé místo kandidátky ODS. Nahradí jej místopředseda oblastního sdružení ODS Tomáš Rieger.

V teplickém zastupitelstvu by pak měl někdejšího primátora nahradit šéf městské botanické zahrady Petr Šíla. „Mandát přijmu. Ale nechci s ohledem na to, jak je to čerstvé, věc nyní komentovat,“ řekl.

Dvaasedmdesátiletý Jaroslav Kubera zemřel nečekaně v pondělí v ústecké nemocnici. Podle dostupných informací jej tam převezli z jeho teplické senátorské kanceláře, kde ho stihla nevolnost. Byl prvním z nejvyšších ústavních činitelů České republiky, který zemřel ve funkci.