Ředitelka památníku v Lidicích odchází z funkce. Podle ministra Zaorálka postrádala empatii

Ředitelka památníku v Lidicích odchází z funkce (zdroj: ČT24)

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová k úternímu datu rezignovala. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) postrádala schopnost komunikovat s lidmi a empatii nutnou pro jednání s přeživšími. Protože je odborně zdatná, na pondělní schůzce jí nabídl, aby post sama opustila. Ministr chce nyní vyhlásit výběrové řízení na jejího nástupce. Lehmannová uvedla, že je na svou práci v památníku hrdá a odchází, protože nemá důvěru v ministra Zaorálka.

Ministr kultury v úterý uvedl, že se rozkol mezi lidickými přeživšími a památníkem snažil řešit už v loňském roce. Lidé, kteří lidickou tragédii přežili, tehdy oznámili, že přerušují s památníkem spolupráci. „Stěžovali si, že podle jejich názoru k nim není přistupováno dostatečně citlivě, jejich výhrady byly vážné,“ podotkl Zaorálek.

Lehmannové tenkrát podle svých slov řekl, že bez spolupráce s přeživšími nemá činnost památníku smysl. „Tehdy jsem řekl, že je to první úkol, který má, že se vztahy musí narovnat,“ uvedl Zaorálek.

Vyjádření odcházející ředitelky Památníku Lidice Martiny Lehmannové i ministra kultury Lubomíra Zaorálka (zdroj: ČT24)

Ředitelka však podle něj komunikaci nezvládala a události po Novém roce naznačovaly, že se nic nezměnilo. „Připadá mi, že toho úkolu založeného na empatii a schopnosti komunikovat s lidmi a vcítit se do toho, co prožili, není schopná,“ dodal. Ředitelce v pondělí nabídl, ať sama rezignuje, protože odvolání může zhoršit budoucí uplatnění.

Zaorálek chce co nejdříve vypsat výběrové řízení. „A najít někoho, kdo má nejen schopnost rozumět faktům a historii, ale také lidem,“ uvedl. Dodal, že se nechce plést do debaty historiků. „Jde mi o to, jak vystupuje památník, nejde mi o zkoumání odborných věcí,“ dodal.

Lehmannová odmítla obvinění, že nectí fakta

Někteří lidé, kteří přežili vyhlazení Lidic, ředitelku Lehmannovou loni obvinili, že překrucuje fakta. Jednalo se o reakci na reportáž v pořadu Reportéři ČT o údajném udání obyvatelkou Lidic, která měla nahlásit četníkům svou židovskou podnájemnici.

Reportáž nazvaná V předvečer tragédie, ve které vystoupila i ředitelka památníku, vycházela z bádání historika z Historického ústavu Akademie věd Vojtěcha Kyncla. Ten tvrdí, že prameny, které byly v reportáži použity, jsou autentické. Podle kritiků ale nebylo obvinění lidické ženy dostatečné podložené a poškozuje pověst přeživších.

„Můj postoj v celé téhleté věci, který nebyl, ani nemohl být kategorický k žádné straně celého tohoto sporu, vnímali bohužel jako nepřátelský,“ komentovala to v úterý Lehmannová.

Ředitelka památníku dále odmítla obvinění, že nectí fakta. Složit funkci se rozhodla, protože nemá důvěru v ministra Zaorálka, uvedla na mimořádné tiskové konferenci. Někteří zaměstnanci památníku Lehmannové vyjádřili podporu a uvedli, že musela čelit nátlaku, mimo jiné lidické organizace svazu bojovníků za svobodu, na což poukázala ve svém vyjádření i poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková.

Lubomír Zaorálek ale v Událostech, komentářích zdůraznil, že za hlavní poslání Památníku Lidice považuje ohleduplné chování k pamětníkům. „Účelem lidického památníku je být těmto ženám partnerem v tom, aby to, co si pamatují, mohly předat. Nejsme tam proto, abychom s nimi vedli válku, nejsme tam proto, abychom jim říkali nějaké nepříjemné věci, protože ony toho zažily dost,“ uvedl.

To podle něj ředitelka neplnila. „Já jsem měl paní ředitelce za zlé konkrétně to, že řekla paní – nechci jmenovat, že nikdo z nás nemůže za své rodiče a podobně. Ale chápete, jak nesmyslný ten výrok je?“ dodal ministr. Za důsledek přístupu bývalé ředitelky považuje Zaorálek, že „přeživší se nechtějí účastnit akcí, které památník pořádá“.

Události, komentáře: Kroky ministra kultury (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci mluví o vykonstruované kampani

Podle zaměstnanců památníku je proti ředitelce vedena vykonstruovaná kampaň. „Žádáme, aby se ministerstvo kultury nerozhodovalo ad hoc na základě vykonstruovaných stížností,“ uvedl mluvčí památníku Filip Petlička.

„Na svou práci v památníku jsem hrdá,“ dodala Lehmannová s tím, že dostala od ministra na výběr, zda rezignuje, nebo bude odvolána. V čele památníku stála od dubna 2017. Instituci dočasně povede její statutární zástupkyně, vedoucí ekonomického oddělení Dagmar Kosová. Ministerstvo na místo vypíše konkurz.

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce Lidice 10. června 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ze zhruba pěti set obyvatel Lidic jich válku přežilo pouze 160.

Přímo v Lidicích bylo 10. června 1942 zastřeleno 173 lidických mužů, následně 16. června 1942 v Praze-Kobylisích dalších 26 občanů Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.