Policie zjišťuje, co způsobilo tragédii ve Vejprtech. Jeden člověk zůstává ve vážném stavu

V chomutovské nemocnici leží ve vážném stavu stále jeden z lidí, kteří utrpěli zranění při tragickém požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech. Je odkázán na plicní ventilaci. Stav dalších zraněných se již zlepšil a většinu jich lékaři propustili. Na vejprtské radnici zatím zvažují, kam klienty vyhořelého domova pošlou. Zatím jsou v různých zařízeních ve městě.

Lékaři v nemocnicích v Ústeckém kraji pečovali po požáru o 27 pacientů, většinu z nich ale již propustili. Kromě klientů domova pro mentálně postižené utrpěli zranění i lidé, kteří se jim snažili pomoci včetně policisty, který z hořící budovy zachránil deset lidí.

V městské nemocnici v Kadani zůstávají dva pacienti na interně, podle Lenky Pešové z vedení nemocnice je ale lékaři ještě v pondělí propustí. Jeden pacient je v krajské nemocnici v Mostě, další v Chomutově. „V nemocnici v Mostě je dosud v ošetřování jeden pacient, který byl už z jednotky intenzivní péče přemístěn na standardní lůžko,“ doplnil mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Co bude dál s lidmi z vyhořelého domova?

Klienti vyhořelého domova, kteří nemocnice již opustili, nyní čekají na rozhodnutí vejprtské radnice, co s nimi bude dál. Prozatím přebývají na čtyřech místech ve městě, pečují o ně psychologové a vejprtská správa sociálních služeb přemýšlí, kam je umístí dlouhodobě. Ředitel správy Viktor Koláček zdůraznil, že je potřeba skloubit zájmy klientů, předpisy, zákon a reálnou situaci. 

Lidé, kteří v domově žili, trpí mentálním postižením, někteří zároveň i s kombinací fyzického postižení. „Sedneme si nad tím, co jsme od klientů zjistili, a do konce týdne se rozhodneme, jestli využijeme nabídku kraje na redislokaci našich klientů do zařízení podobného typu,“ řekl Koláček.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) ocenila, že politici, kteří po tragédii dorazili – premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a krajští představitelé – přišli s konkrétními plány pomoci. „Nepřijeli se politicky ukazovat, ale přesně řekli, co můžeme očekávat, jak nám mohou pomoci, kde můžeme čerpat peníze,“ podotkla.

Němečtí hasiči nepřijeli. Nepotřebovali jsme je, vysvětlují ti čeští

Kvůli zásahu při požáru, který vypukl ve Vejprtech v noci na neděli, se hovoří i o postupu hasičů. Starostka Gavdunová si posteskla, že krajský sbor nezavolal na pomoc sousedy z Německa – saský Bärenstein je přitom s Vejprty propojen, dělí je pouze hraniční potok. Němečtí záchranáři přitom dorazili.

Hasiči však odmítají, že by povolání posil z Německa něčemu pomohlo. „My jsme je nepotřebovali,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. U hořícího domova bylo podle něj dost lidí i prostředků, aby požár zvládli. Místní dobrovolná jednotka podle něj přijela deset minut po ohlášení ve 04:59.

První závěry vyšetřování by mohly být ve středu

Celkem zasahovalo ve Vejprtech šest jednotek s dvanácti kusy techniky, vystřídalo se celkem 50 hasičů. „Vzhledem k poloze a místu by další technika byla problematická, měli jsme tam optimální počet všeho,“ zdůraznil mluvčí Marvan. Přeshraniční výpomoc se podle něj obvykle týká dlouhodobých požárů, například lesních.

Co se v domově pro postižené vlastně stalo, není zatím jasné. Policie okolnosti požáru, při kterém zahynulo osm lidí, vyšetřuje, podle starosty Gavdunové by mohly být první poznatky známé ve středu. Hořet podle předběžných zjištění začalo ve společenské místnosti, odkud se požár šířil do pokojů.