Rath chtěl do věznice s nižším zabezpečením, soud jeho návrh zamítl

Teplický soud zamítl návrh bývalého hejtmana a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha o umístění do výkonu trestu na oddělení s nižším stupněm zabezpečení. Rath loni v říjnu nastoupil sedmileté vězení ve vazební věznici v Teplicích. Jeho obhájce Roman Jelínek podle svých slov zváží ústavní stížnost.

Jedním z důvodů, proč Rath žádal o přeřazení, podle advokáta bylo, že by rád pracoval jako lékař nebo zdravotník, což nyní nemůže. Soud ale dospěl k závěru, že návrhu nemůže vyhovět, protože rozhodnutí ředitele teplické věznice o umístění do zařízení s vysokým stupněm zabezpečení odpovídá zákonu.

„Na rozdíl od odsouzeného soud nemohl odhlížet od vysoké společenské závažnosti trestné činnosti, pro kterou mu byl nyní vykonávaný citelně dlouhý trest uložen,“ uvedla soudkyně Lucie Yakut.

„Vězeňská služba rozhodla správně, rychle, nicméně šlo to poněkud na úkor kvality, a to z toho důvodu, že neměla dostatek podkladů,“ je přesvědčen advokát Jelínek. Zdůraznil, že zdravotníků je ve vězeňské službě velký nedostatek.

Rathův advokát: Jako doktor pomohl tisícům pacientů

Návrh na přeložení do oddělení s nižším stupněm zabezpečení podal Rath 25. listopadu. Obhájce v předneseném návrhu zdůraznil, že při rozhodování o zařazení do konkrétního typu věznice nelze hodnotit pouze délku trestu.

Rath nebyl doposud soudně trestán, nebyl odsouzen za násilný trestný čin a během osmnáctiměsíční vazby dodržoval kázeň a několikrát byl kázeňsky odměněn, upozorňuje Jelínek. Po propuštění z vazby byl Rath trestně stíhán na svobodě, nijak se nepokoušel skrývat, nic podle obhájce nenasvědčuje tomu, že by se snažil utéci. Do výkonu trestu nastoupil řádně v říjnu.

„Doktor Rath je především lékař, který za tři desítky let pomohl tisícům pacientů,“ nechal se slyšet Jelínek. Podle soudkyně ale ani řádný život a záslužná činnost nezabránily Rathovi v trestné činnosti.

Podmínky výkonu vazby, v níž se choval standardně, nejsou podle ní zcela srovnatelné s výkonem trestu odnětí svobody. Dodala, že ani při zohlednění doby od Rathova pobytu ve vazbě do nástupu do vězení nemohl soud dospět k závěru, že by výkon vazby mohl změnit rozhodnutí o umístění do věznice s mírnějším stupněm zabezpečení.

Státní zástupce Pavel Norek v závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na to, že byl Rath odsouzen za vysoce společensky škodlivé jednání. „Vrchní soud v Praze hovořil o předem připraveném, dohodnutém, ziskuchtivém jednání sahajícím do nejvyšších pater samosprávy,“ vysvětluje.

Podmínky pro Ratha prozkoumá ministryně

Generální ředitelství vězeňské služby v minulých dnech změnilo status teplické věznice. Nově jde o vězení s vysokým stupněm zabezpečení. „Obecně je to tak, že po obdržení písemného rozhodnutí soudu zasedne znova zařazovací komise a provede nové zařazení odsouzeného do příslušného stupně,“ vysvětluje mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Dodává, že i proti novému rozhodnutí se může odsouzený odvolat. O zařazení Ratha tedy bude znovu rozhodovat teplická věznice.

Rathovým pobytem v Teplicích se zabývalo krajské státní zastupitelství. Dozorová prověrka ve věznici loni v listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nějž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Odhalila i pochybení v umístění vězně.

Podmínky Rathova věznění chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prověřit v řádu dnů, maximálně týdnů. Porovná informace, které dostala od šéfa Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. O stanovisko požádá také nejvyššího státního zástupce.

  • David Rath – 8,5 roku / 7 let
  • Kateřina Kottová – 7,5 roku / 6 let
  • Petr Kott – 7,5 roku / 6 let
  • Lucie Novanská – 5 let / 5 let
  • Pavel Drážďanský – 5 let / 5 let
  • Tomáš Mladý – 5 let / 5 let
  • Ivana Salačová – tříletý podmíněný trest / tříletý podmíněný trest
  • Václav Kovanda – tříletý podmíněný trest / tříletý podmíněný trest
  • Jindřich Řehák – 5,5 roku / osvobozen
  • Martin Jireš – 5,5 roku / osvobozen
  • Jan Hájek – tříletý podmíněný trest / osvobozen