Benešová slibuje pomoc Nejvyššímu správnímu soudu. Ten je zahlcen podněty a nestíhá

Události: Benešová slíbila pomoc Nejvyššímu správnímu soudu (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) slíbila, že urychlí projednání legislativy, která má pomoci přetíženému Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Novela soudního řádu, jež rozšíří počet nepřijatelných stížností, leží v Poslanecké sněmovně od roku 2018.

V dlouhodobém horizontu připadá v úvahu i rozsáhlejší změna soudního řádu správního a celková reorganizace těchto soudů. Podle Benešové by také na správní úseky krajských soudů mohli přejít někteří trestní soudci, kteří jsou nyní vzhledem k poklesu kriminality méně vytížení. Nikdo je ale nebude nutit, zdůrazňuje ministryně.

V posledních letech stoupá počet kasačních stížností podávaných k Nejvyššímu správnímu soudu a soudci už jsou na hranici svých možností, upozorňuje předseda instituce Michal Mazanec. Ten odmítá navýšení počtu soudců na NSS, který by dle jeho slov měl zůstat štíhlý. Podporuje proto novelu, na jejímž základě by se část podnětů stala nepřijatelnou, nemuseli by je řešit a mohli by se soustředit na složitější kauzy a typově nové problémy.

Novela, která v současnosti už déle než rok leží v Poslanecké sněmovně, je podle Mazance krátkodobým řešením. Dlouhodobě lze uvažovat o reformě procesních předpisů, správní soudnictví podle něj potřebuje „nový procesní motor“. Řešením současné situace by mohla být i reforma soustavy správních soudů.

Roste množství podnětů i délka řízení

Tu nyní tvoří na prvním stupni úseky krajských soudů, nad nimi je jako druhá instance NSS. Podle Mazance by mohly vzniknout samostatné správní soudy. Zároveň by jich mohlo být méně, ovšem početněji obsazených, se specializovanými a lépe připravenými soudci. Podle Benešové jde o prvotní úvahy a reorganizace se nestihne v aktuálním volebním období. Slíbila na ní ale pracovat.

Nejvyšší správní soud loni obdržel 4642 nových podnětů napříč všemi agendami, o rok dříve jich bylo 4645. Do roku 2019 soud vstupoval se zůstatkem 2583 nevyřešených stížností a dalších podnětů. Balík nedodělků na začátku letošního roku narostl na téměř tři tisíce spisů. Loni se také prodloužila průměrná délka řízení ze 178 na 195 dní.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má zájem na rychlém rozhodování NSS i stát, například v souvislosti s dopravními stavbami.