Nejvyšší státní zastupitelství zkoumá možný střet zájmů Andreje Babiše. Tentokrát v médiích

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) se zabývá dvěma podněty na podání správní žaloby, která by se měla týkat možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) v médiích. Štáb nejvyššího žalobce nyní k případu shromažďuje podklady, rozhodnutí v nejbližších měsících nelze očekávat.

Podněty podala nezisková organizace Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) kvůli podezření, že premiér Andrej Babiš ovládá média spadající pod holding Agrofert. Jedná se o otázku, o které v minulosti rozhodoval městský úřad v Černošicích. Premiér jakékoliv pochybení odmítá.

Nejvyšší státní zastupitelství nyní na Twitteru uvedlo, že komplexní posouzení věci si vyžádá kromě shromáždění úplného spisového materiálu řadu dalších podkladů, mimo jiné i oficiální překlad auditu Evropské komise. Nutná také podle něj zřejmě bude i spolupráce s evropskými orgány. „Rozhodnutí NSZ proto nelze očekávat v horizontu nejbližších měsíců,“ sdělilo zastupitelství.

Lhůta pro případné podání správní žaloby je podle zastupitelství tři roky od nabytí právní moci napadeného rozhodnutí. „V okamžiku, kdy nejvyšší státní zástupce dospěje k závěru, zda podá, či nepodá správní žalobu, oznámí toto rozhodnutí zavčas vhodnou formou sdělovacím prostředkům,“ uvedlo zastupitelství.

Babiš tvrdí, že nemůže mít žádný střet zájmů. Odkazuje se na „lex Babiš“

Otázka možného střetu zájmů Andreje Babiše v mediální oblasti není nová. Transparency International před časem poslala podnět městskému úřadu v Černošicích (pod který spadá i Babišovo bydliště v Průhonicích) s tím, že Babiš vlastnictvím médií v rámci holdingu Agrofert porušuje zákon. Jedná se tak o pomyslnou třetí linii možného střetu zájmů – otázkou čerpání evropských dotací na regionální rozvoj a zemědělství se zabývají unijní auditoři.

Premiér se (v případě Černošic i auditu) bránil, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. „Je to úplně nesmyslné od počátku, protože pokud jsme v naší zemi zavedli speciální zákon proti Babišovi lex Babiš a já jsem postupoval podle toho zákona, takže nemůžu mít žádný střet zájmů,“ řekl už dříve.

Černošický městský úřad nicméně loni v lednu Babišovi uložil za přestupek proti zákonu o střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun. Premiér se odvolal, krajský úřad v březnu rozhodnutí Černošic zrušil. Podle krajského úřadu byly v postupu černošických úředníků procesní i další nedostatky. Černošice v srpnu rozhodly prodruhé stejně. Krajský úřad pak řízení pravomocně zastavil loni v září.