Vnitro krajům a Praze nabízí na ochranu měkkých cílů celkem 52 milionů. Požádat můžou do páteční půlnoci

Kraje a Praha si na ochranu měkkých cílů rozdělí necelých třicet milionů. Je to o tři miliony více než loni. Žádosti o dotaci ale stále nejsou uzavřeny – ministerstvo vnitra je přijímá do půlnoci 20. prosince 2019. Krajům přitom resort nabízí více peněz než loni, celkem 52 milionů. Kromě aktuálních 40 milionů korun, které jsou k dispozici pro letošní rok, má ještě dalších 12 milionů, které zbyly z loňska.

Ministerstvo vnitra v roce 2020 uvolní 52 milionů na ochranu měkkých cílů, o 30 procent víc než loni. O dotace zatím nepožádaly všechny kraje, žádosti nepodaly Jihomoravský a Zlínský kraj. Termín pro podání žádostí uplyne o půlnoci z 20. na 21. prosinec.

Zatím kraje podaly žádosti za necelých 30 milionů korun. Je to o 3 miliony více než loni. Nejvíce peněz plánují investovat Praha, Olomoucký kraj a Kraj Vysočina. Čtvrtý v pořadí, Královéhradecký kraj, který loni vyčerpal 1,8 milionu korun, by na příští rok chtěl o 1,1 milionu víc na odborné studie, bezpečnostní plány, betonové zábrany nebo oplocení.

„V dnešní době, když vidíte, co se děje, je třeba dodržovat určité prvky bezpečnosti nejen na veřejných prostranstvích, ale také ve školách,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko zodpovědný za dotace.

Souvislost s nedávným útokem střelce v nemocnici v Ostravě však odmítl. „Projekt se nám zdá velice zajímavý. Vyzkoušeli jsme si ho a chceme jet dál. Když se sejde hromada lidí, ať už je nějaký festival nebo něco jiného, je třeba znát bezpečnostní pravidla,“ uvedl Hečko.

Opačně se k programu staví Jihomoravský kraj. V letošním roce o peníze na ochranu měkkých cílů žádat nebude. „V rámci ochrany měkkých cílů spolupracujeme s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje, které je pro tuto oblast kompetentní,“ zdůvodnila rozhodnutí kraje jeho mluvčí Monika Brindzáková.

Dotační program ministerstva vnitra má zvýšit odolnost škol a veřejných prostranství vůči ozbrojeným útokům. Z dotace lze proplácet odborné studie, tvorbu bezpečnostních plánů, ale také vzdělávací a výcvikové akce, cvičení nebo nákupy vybavení.

Letos dostaly kraje přes 27 milionů

Letos resort rozdělil 27,6 milionu korun na ochranu škol, úřadů a veřejných prostranství. Peníze dostaly téměř všechny kraje, i letos byl výjimkou kraj Jihomoravský. Finanční podporu získaly například Jihočeský kraj na projekt Ozbrojený útočník ve škole nebo hlavní město Praha na bezpečnostní audit 44 škol.

Dále vnitro podpořilo vyhodnocení bezpečnosti a bezpečnostní plány pro školy v Královéhradeckém nebo Olomouckém kraji. Plzeňský kraj z dotací posílí ochranu tří škol v Horažďovicích.

Měkké cíle jsou místa, kde se vyskytuje větší množství lidí a která nejsou trvale chráněna. Fungující národní systém ochrany těchto zhruba šesti stovek objektů má přispět k tomu, aby bylo možné účinněji čelit například i hrozbě terorismu.

Této hrozbě se věnoval také dva roky starý klip Utíkej, schovej se, bojuj! Video pro sociální sítě připravila pražská policie ve spolupráci s městem. Manuál byl založený na stejnojmenné třístupňové metodice amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti pro případy útoku aktivního střelce.

Bojovat s agresorem doporučuje pouze při bezprostředním ohrožení života, pokud není možné před útočníkem utéct do bezpečí nebo se před ním ukrýt.

  • 1. Utéct do bezpečné vzdálenosti od útočníka, varovat kohokoliv před vstupem do místa nebo objektu a volat policii.
  • 2. Není-li možnost úniku, ukrýt se, potichu zabezpečit dveře a držet se od nich co nejdál. Přepnout telefon do tichého režimu.
  • 3. Bojovat s útočníkem doporučuje jako krajní možnost v případě přímého ohrožení života.
  • 4. Do 10 minut od nahlášení by měla dorazit prvosledová, minimálně dvojčlenná osádka jednoho služebního vozu PČR vycvičená k vyhledání a zneškodnění aktivního střelce. Mimo jiné je vybavena balistickou ochranou, štítem, přilbou a dlouhými zbraněmi v trezorové skříni. Takovýchto hlídek bylo v roce 2017 170, do roku 2020 by jich mělo být 217.
  • 5. Prioritou policejního zásahu je zneškodnit útočníka. Napadeným policie doporučuje zachovat klid, poslouchat její instrukce a vyvarovat se křiku a divoké gestikulace.
    Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR